Düzce Belediye Meclisi tarihi bir kararla Düzce’de uzun zamandır gündemden düşmeyen Çevre Düzeni Planı’nı kabul etti. Plan itirazların gerçekleştirilmesi için valilik tarafından askıya çıkarılacak.

 

Belediye Meclisi Başkanı Mehmet Özden’in başkanlığında gerçekleştirilen Belediye Meclisi Haziran Ayı toplantılarının ikinci birleşiminin ilk maddesi olarak Çevre Düzeni Planı ele alındı. Meclis Başkanı Mehmet Özden, planın görüşülmesinden önce İmardan Sorumlu Başkanı Yardımcısı Ergin Çelikağ’dan planın son hali konusunda bilgi vermesini istedi.  Çelikağ, Düzce il olmadan önce başlayan çalışmalardan Çevre ve Orman Bakanlığı’nda gerçekleştirilen son görüşmelere kadar planın kısa bir tarihçesini anlattı.

 

Çelikağ, Çevre Düzeni Planı’nın Düzce’nin varolan durumunu koruyan bir niteliğe sahip olduğunu belirtirken, bakanlıkta yapılan son görüşmelerin, özellikle sanayi kolları açısından sınırlayıcı özelliği olduğunu söyledi. Çevre Düzeni Planı’nın, Havza Koruma Planı’na göre daha az sınırlayıcı olduğunu anlatan Çelikağ’a meclis üyeleri özellikle Havza Koruma Planı ve İSKİ’nin Düzce’yi nasıl sınırlayacağı ile ilgili sorular sordular.

 

Sorulara tek tek cevap veren Belediye Başkanı Yardımcısı Çelikağ,  İSKİ’nin çevre düzeni planlarını değiştirmeye yetkili olduğunu, ancak planın kabul edilmesi ile birlikte, Düzce’deki fiili durumu savunmak için ellerinde bir metin olacağını dile getirdi.

 

İSKİ’nin su kontrol yönetmeliği ve Havza Koruma Planı hükümlerini İstanbul’da bile uygulayamadığını belirten Çelikağ, İSKİ yetkililerinin bile Düzce’de Çevre Düzeni Planı’nın onaylanması ile kabul ettiremeyecekleri bazı hususlarla ilgili olarak ellerinin rahatlayacağına ifade etti. Üyelerin önerisi üzerine Gümüşova, Cumayeri ve Gölyaka’nın plana itiraz ettiği konular da plana dahil edildi.

 

Tartışmaların ardından yapılan oylamada Düzce Belediye Meclisi Çevre Düzeni Planı’na oybirliği ile kabul etti.

  

Daha önce de İl Genel Meclisi tarafından kabul edilen Çevre Düzeni Planı, Belediye Meclisin onaylaması ile birlikte Valilik tarafından itirazların yapılabilmesi amacıyla bir ay askıda kalacak.