Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve uluslararası firmaların temsilcilerinin iştirak ettiği “Dünya Akıllı Şehirler Kongresi”ne katıldı.

"Tarihi dokuyu, mutlak surette gözetiyoruz"
"2002 yılından bugüne, AK Parti hükümetleri ve belediyelerimiz; kent yönetimine ve kentleşme olgusuna, çok büyük önem vermiştir." diye konuşan Bakan Özlü, "Şehirleşme oranının hızla arttığı ülkemizde, yarının ihtiyaçlarını göz önüne alarak hareket ediyoruz. Şehirleri sadece şık binalar, kenarlarına ağaç dikilmiş asfalt yollar olarak görmüyoruz. İnsan odaklı, insana saygılı, insanı yücelten bir kentleşme ve belediye yönetimini esas alıyoruz. Çevre, sağlık, ulaşım, spor, kültür gibi bileşenleri; kentleşme politikamızın merkezine koyuyoruz. Tarihi dokuyu, mutlak surette gözetiyoruz." dedi.

"Kentsel dönüşümü, hassas bir biçimde ele alıyoruz"
Deprem riskinin yüksek olduğu Türkiye'de; kentsel dönüşümü, hassas bir biçimde ele aldıklarını vurgulayan Bakan Özlü, "Kentsel dönüşüm yoluyla, sadece binaların değil, insan yaşamının da dönüştüğünü biliyoruz. Bu nedenle; kentsel dönüşüm olgusunu, çok yönlü bir politika çerçevesinde hayata geçiriyoruz. Akıllı çevre, akıllı enerji, akıllı bina, akıllı ulaşım, akıllı yaşam kavramlarını; kent yönetiminin merkezine koyuyoruz. Akıllı şehir kavramına; yaşam kalitesi yükselten bir bütünlük içinde bakıyoruz. Kaynakların etkin ve verimli kullanıldığı, teknolojinin getirdiği imkânların insan yaşamı için seferber edildiği, tüm paydaşların şehir yönetimi ile entegre olduğu şehirler, mahalleler, sokaklar inşa ediyoruz.” diye konuştu.

"Akıllı şehirler dijital dönüşümün bir parçası"
Artık klasik kent yönetimi anlayışının çok geride kaldığını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sözlerine şöyle devam etti:

"Belediyecilik sadece temizlik, su, yol gibi temel kamu hizmetlerinin çok ötesinde anlamlar taşımaktadır.Modern belediyeciliğin yeni rotası; akıllı şehir uygulamalarıdır. Akıllı şehirler, aynı zamanda dijital dönüşümün çok önemli bir parçasıdır. Akıllı şehirler kavramının yanına, ‘dijital kentler’ gerçeğini de koymak durumundayız. Çünkü günümüzde sadece teknolojiler ve makineler değil; şehirler de dijitalleşiyor.

"Şehirlerin akıllanması için, önce dijitalleşmesi gerekiyor"
Şehirlerin akıllanması için, önce dijitalleşmesi gerekiyor. Enerji, altyapı, trafik ve güvenlikle ilgili dataların; belli bir akıl ve strateji ile yönetilmesi zaruri hale geliyor. Tüm bu nedenlerden dolayı; Türkiye’nin dijital dönüşümünü, şehirlerimizin dijital dönüşümü ile uyum içinde değerlendiriyoruz.

Akıllı şehirleri; ülkemizin dijital dönüşüm yol haritasının, önemli bir parçası olarak görüyoruz.

Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye hedefimiz için; akıllı ve dijital şehir uygulamalarını, bir kaldıraç olarak değerlendiriyoruz."

“81 ilimizde akıllı şehir uygulamalarını, vatandaşın hizmetine sunmaya devam edeceğiz”
Bakan Özlü sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye; kadim bir medeniyete ve köklü bir şehirleşme geleneğine sahiptir. Bütün şehirlerimiz; kimliklerini tarihimizden, kültürümüzden, sanatımızdan ve geleneklerimizden almaktadır. Türkiye’nin hangi şehrine giderseniz gidin; binlerce yıllık tarihin ve medeniyetin izlerini görürsünüz. Bizler; şehirlerimizi korumaya ve medeniyet ışığımız altında inşa ve ihya etmeye kararlıyız. Bunu yaparken; modernliğin getirdiği kavramlara da kucak açacağız.

81 ilimizde ve 921 ilçemizde; akıllı şehir uygulamalarını, vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz."



Haber: C.ÜSTÜNER