Belediye Meclisi'nin Nisan ayı toplantılarında büyük tartışmalara sahne olan ve MHP'li üyelerin tüm tepkilerine karşılık okunmayan denetim komisyonu raporuna yönelik Düzce Belediyesi'nden 2 hafta rötarlı açıklama... Komisyonda yer alan 2 MHP'li üyeden biri olan Ercan Katırcıoğlu'nun "Tespit ettiğimiz usulsüzlükler rapora konmadı" iddiasını gerçek dışı olarak yorumlayan Düzce Belediyesi, detaylara inmedi. Bilindiği gibi Ankara'ya kadar konuyu taşıyan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli dahil partinin üst düzey isimlerine Düzce Belediyesi ile ilgili tespitlerini içeren raporlar sunan Düzce MHP heyeti, bunları basının karşısında da tek tek açıklamıştı. Misafirlere ikram edilen fındıktan kolonyaya, alınan bir takım malzemelerden saat kulelerine kadar bir çok kalemde Düzce Belediyesi'nin zarar uğratıldığını öne süren ve bunu kağıtlara döken MHP'li meclis üyelerinin bu iddialarına değinilmeyen açıklamada, "Denetim Komisyonunun MHP’li üyeleri, denetime ilişkin bulguları ve görüşleri rapora yazmadıkları gibi raporda yer almayan ve gerçek dışı tespitleri, sansasyonel bir şekilde kamuoyuna açıklamışlardır." ifadesi kullanıldı.

"Kamuoyu yanıltılıyor, şiddetle kınıyoruz"

Kamuoyunda uzun süredir tartışılan ve ciddi ithamlar olması nedeniyle yetkili ağızlardan cevap beklenen denetim komisyonu raporuna ilişkin Düzce Belediyesi'nin "DENETİM RAPORU VE GERÇEKLER" başlığı altında yaptığı yazılı açıklama özetle şu şekilde:

Kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu tür girişimleri şiddetle kınıyor, Denetim Komisyonu usul ve esaslarına ilişkin yasal yapılanma ile söz konusu döneme ait işlemleri kronolojik olarak sıralıyoruz:

- Denetim komisyonunun hazırladığı rapor, bütün üyelerle birlikte müzakere edilmiş ve son şekli verilmiştir. Hatta söz konusu raporun özellikle denetim sonucunun özetlendiği ve önerilerin de yer aldığı SONUÇ bölümünün hazırlanmasında MHP'li meclis üyesi Ercan KATIRCIOĞLU'nun el yazısı ile kaleme aldığı notlar esas alınmış, söz konusu notlarda herhangi bir değişiklik yapılmaksızın rapor imzaya açılmıştır.

- Hal böyle olmasına rağmen, aralarında MHP kontenjanından seçilmiş olan Ercan KATIRCIOĞLU’nun da dahil olduğu MHP'li iki üye tarafından bir takım bulguların rapora alınmadığından bahisle şerh konularak imzalanmıştır. Ucu açık ve sonradan her zaman eklentiler yapılabilecek olan; “Denetim komisyonu çalışmalarımız esnasında bir takım bulgular rapora alınmamıştır. Bu bulgular meclis başkanlığına sözlü ve yazılı arz edilecektir.” şerhi düşülmüştür.

"Sözde bulguları basına sansasyonel şekilde aktardılar"

- Yasa gereği, bulgulara yönelik her türlü bilgi ve belgenin Denetim Raporunda yer alması esastır. Dolayısıyla incelemeye dair muhalif görüşler, gerekçeleri ile birlikte raporda yer almalıdır. Komisyonun MHP’li üyeleri yasal olan bu yolu tercih etmek yerine, sözde bulguları basına sansasyonel bir şekilde aktarmışlardır.

- Belediyemizin her türlü iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini kapsayan iç ve dış denetimi 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılmakta, ayrıca, belediyemizin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından da İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

- Sonuç olarak Denetim Komisyonu’nun MHP’li üyeleri hem komisyon çalışma ve raporlandırma usullerine aykırı hareket etmişler hem de raporda bulunmayan sözde bulguları hiçbir bilgi ve belgeye dayanmaksızın kamuoyuna siyasi amaçlı olarak sansasyonel bir şekilde yansıtmışlardır.  Doğrudan Belediye Başkanlığı ile Meclisi hedef alan, tamamen gerçeğe yansıtmayan bu tür eylemlere karşı her türlü yasal işlemin başlatıldığını bildirir, durumu kamuoyuna bildiririz."   

Haber:C.ÜSTÜNER