Son nüfus sayımına göre, nüfusu 2 binin altındaki 875 belde, 30 ilk kademe belediyesi olmak üzere 905 belediyenin kapatılması ile ilgili hazırlanan belediyeler tasarısına göre kapatılacak belediyelerin 15 bin çalışanı, il özel idarelerine devredilecek. Ancak durumu uygun olanlar diğer kamu kurumlarında da çalıştırılacak.

 

Tasarıya göre, il Özel İdaresi, Köy Kanunu, Büyükşehir Belediyeleri Kanunu, Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılacak, 16 Büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 200 civarındaki ilk kademe belediyesi de birleştirilerek 40 civarında yeni ilçe kurulacak, kapatılacak belediyelerin statüsü köye dönüştürülerek özel idarelerine devredilecek. Bu yerlerin payları, geçmişe göre artacak, özel destek verilecek.

 

Ayrıca, yeni belediyelerin kurulması için nüfusun 5 bin olması şartı korunacak. Nüfusu 2 bin ile 5 binin arasında kalan yaklaşık bin civarındaki belediyede ise şimdilik bir değişiklik olmayacak.

 

Düzce de son nüfus sayımına göre, nüfusu 2 binin altında kaldığı için, kapatılarak statüsü köye dönüştürülecek belediye bulunmuyor.

.