Öncü TV ekranlarında her cuma akşamı Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sunumuyla izleyicisiyle buluşan “Kitabın Ortasından” programı bu hafta da binlerce kişiyi ekrana kilitledi. Programın konuğu olan Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, belediye eliyle yürütülen çalışmalar ile devam eden ve hayata geçirilerek projeler hakkında bilgi verirken, merak edilen tüm soruları da cevapladı.

2004-2009 yılları arasında da başkanlık yaptı

Daha önce AK Parti’den 2004-2009 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Koloğlu, 2009 Yerel Seçimleri’nde az bir farkla seçimleri kaybetmişti. 2014 Yerel Seçimleri’nde tekrar AK Parti’den Cumayeri belediye başkanlığı için aday adayı olan Koloğlu, aday gösterilmeyince AK Parti’den istifa ederek bağımsız olarak girdiği seçimleri kaybetmişti. 2019 Yerel Seçimleri’nde ise MHP saflarından girdiği seçim yarışını kazanan Koloğlu, deneyimli ve tecrübeli bir yerel yönetici olarak geçmişten ders alarak ilçeyi kalkındırmak için çalışıyor.

“Seçimi kendimi iyi anlatamadığım için kaybettim”

Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın 2009’da seçimi neden kaybettiği ile ilgili sorduğu soruya, seçimi kaybeden siyasetçilerin genellikle seçmeni suçladığını kendisinin de ilk olarak aynı şekilde düşündüğünü söyleyen Koloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Dolayısıyla ben kendimde şöyle bir muhakeme yaptım. Dedim ki ey Mustafa Koloğlu bu seçimi kaybettin, bunun sebebi seçmenler değil. Sen seçmenlere daha az gitmişsin, seçmenlere kendini anlatmamışsın, yeterince kendini tanıtmamıştın bundan dolayı kaybettin diye tamamen sebebin kendimde olduğunu düşünüyorum. Ki öyledir. Siyasette seçmen yanlış karar vermez. Biz eğer projelerimizi, çalışmalarımızı, kendimizi, hem geçmişteki hem gelecekteki siyasi hayatımızı seçmenlere iyi bir şekilde ifade edebilirsek seçmen neden yanlışı seçsin ki?”

“Belki biz o ittifakı ruhumuzda yaşıyoruz”

Neden AK Parti’den ayrılıp MHP’den seçime girdiği sorusu üzerine AK Parti’nin ve MHP’nin Cumhur İttifakı adlı çatıyı kurduklarını hatırlatan ve bu çatıdan fazla uzaklaşmadığını ifade eden, Cumayeri Belediye Başkanı Koloğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bunu şöyle ifade edebiliriz, ittifak kurulmadan belki biz o ittifakı ruhumuzda yaşıyoruz diye söyleyebiliriz. Tabii ki yerelde siyaset yapmak kolay değil. Bunun elbette bizden kaynaklanan veya siyasi anlamdaki yerel yöneticilerden kaynaklanan sebepleri vardır ama bunları bugün burada tartışmanın bir gereği yok.”

“Cumayeri’ni hep birlikte yönetelim”

5 yılı tamamladıklarında insanlara çıkıp “Biz belediyeyi şu kadar borçla devraldık, şu kadar sıkıntılar yaşadık” demeyeceklerinin garantisini veren Başkan Koloğlu, sözlerine projelerini anlatarak devam etti;

“Bizim projemiz çok. 51 tane projemiz vardı… 5 yılı tamamladığımızda insanlara çıkıp, “Şu kadar borçla devraldık, şu kadar sıkıntılar yaşadık, bundan dolayı şu projelerimizi hayata geçiremedik” gibi bir ifade biz kullanmayacağız. 50 tane projemizle alakalı, biz tamamını Allah’ın izniyle hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunların hepsiyle alakalı değişik çalışmalarımız var. Ben bunların hepsiyle ilgili notlar çıkardım. Yaptıklarımız var, devam edenler var, proje aşamasında olanlar var ama hepsine bir noktada dokunduğumuzu söyleyebilirim. Bizim bir numaraları projemiz Kent Konseyi’ydi. Buradaki amaç şuydu; projelerde ki içerik bir anlam ifade etsin. Neden Kent Konseyi ile başlıyoruz çünkü daha önce yapmış olduğumuz hatalardan almış olduğumuz derslerle, ‘Cumayeri’ni ben yöneteceğim’den ziyade, ‘Cumayeri’ni hep birlikte yönetelim’ ifadesi ortaya çıksın, bu projelerimizde görülsün diye bu Kent Konseyi’ni birinci proje olarak hayata geçirdik ve 50 kişiden oluşan Kent Konseyi’mizi oluşturduk. Projelerimizden biri olan Halk Günü Toplantıları’nı yaptık. Toplumun geniş kesiminin katılımıyla onların düşüncelerini, hem bize hesap sormaları noktasında hem de onların Cumayeri’ni görmek istedikleri yerle ilgili düşüncelerini aldık. Bunun dışında ‘Başkan Mahallenizde’ diye bir projemiz vardı. Onu hayata geçirdik. Pandemi dolayısıyla bunları bir nebze ihmal etmek zorunda kaldık ama Allah izin verir de bu pandemiyi atlatırsak aynı şekilde kaldığımız yerden devam edeceğiz. ‘Başkan Mahallenizde’ projesi bizim başkan yardımcılarımız, müdürlerimiz, sorumlularımızla birlikte yani belediyede hem karar vericiler hem uygulayıcılarla birlikte değişik mahallelerde bizzat gezmek suretiyle, oradaki muhtarları da yanımıza almak suretiyle sorunlu bölgelerde ki sorunları ele almak ve o sorunlarla alakalı çözümler ortaya koymak için yapmış olduğumuz bir çalışma. Bunu da her mahallemizde birer defa yaptık ama devam ettiremedik.”

“Tedarikçi firma hatasını kabul etti”

Bir izleyiciden gelen ‘Neden sularımız kesiliyor?’ sorusu üzerine su ana hattında bir sorun olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, buradaki temel sorunun borulardaki hata olduğunu ve tedarikçi firma ile iletişime geçtiklerini ifade etti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bizim ana borumuzdaki patlaklarımız 1 – 1,5 metre uzunluğunda, sanki bıçakla kesmişsiniz gibi ciddi yarıklar oluşuyor. Bununla alakalı biz bütün patlaklardan almış olduğumuz numuneleri aldık, teknik olarak bunun değerlendirmesini yaptık ve bunu bize göndermiş olan firmaya dedik ki, ‘Kardeşim sizin bize vermiş olduğunuz malzemeler hatalı malzemeler, biz bunların yenilenmesini istiyoruz.’ Onlar da geldiler, hatta İller Bankası temsilcileri de olaya şahitler ve dolayısıyla bu tedarikçi firma hatasını kabul etti ve şu anda bize 3 bin metre 315’lik boruyu bedelsiz olarak bize verecek. Biz de ilk aşamada ana hattımızın olduğu 1 – 1,5 kilometrelik hattı yeniden kesip değiştireceğiz. Zannediyorum borularımız önümüzde ki haftadan itibaren gelecek.”

“Belediyenin gizlisi olmaz”

“Şeffaf belediyecilik nedir?” sorusuna, “Belediyenin gizlisi olmaz” cevabını veren Başkan Koloğlu, kullandıkları parasal kaynakların onlara ait olmadığına, Cumayeri halkına ait olduğuna dikkat çeketi ve Kent Konseyi’nin bu şeffaf belediyecilik anlayışının bir sonucu olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı;

“Biz şuna inanıyoruz; Cumayeri halkı, yerel basınımız da buna dahil olmak üzere, Cumayeri Belediyesi’nde neler oluyor, neler dönüyor, neler yapılmış bunlarla ilgili bilgi sahibi olması gerektiğini düşünüyoruz. Mesela Kent Konseyi şeffaf belediyeciliğin bir ürünü aslında. Halk Günü Toplantıları bunun bir unsuru aslında. Çünkü biz insanlara belediyeyle alakalı, bizim yapmış olduğumuz çalışmalarla alakalı veya yanlış yaptığımız işlerle alakalı bizlere hesap sorsun istiyoruz. Bir de “Makamda Kahvaltı” diye bir program başlattık. Cumayeri’nde yaşayan farklı kesimleri bir araya getirip hem dertlerini dinlemek hem projelerimizi anlatmak, hem onların bizim projelerle ilgili düşüncelerini almak noktasında böyle de bir çalışmamız var. Bunların hepsi aslında şeffaf belediyeciliği oluşturuyor.”

“Kara Ağaç Projesi”

Yaptıkları projeleri ve yardımları anlatan Koloğlu, yardımların çoğunun Cumayeri’nin yardımsever halkına ait olduğunun altını çizdi. Koloğlu şöyle konuştu:

“Mesleki Okullar Yeterlilik Parkuru yaptık. Burada özellikle polis, bekçi, özetle spor okullarına gidecek öğrencilerle alakalı tam usulüne uygun bir parkur yaptık ve başarılı sonuçlar aldık. Sadece Cumayeri’nden değil Cumayeri dışından da insanlar bu parkuru kullandı ve iyi sonuçlar alındı. Etüt Merkezi’yle alakalı Cumayeri Belediyesi’nin Sanat Evi’nde yine Düzce Valiliğimiz İl Kültür Müdürlüğü’müzle birlikte bir tane kütüphane yapıldı ama pandemi dolayısıyla bir türlü açamadık. Pandemi bittikten sonra burayı Cumayeri halkının ve Cumayeri dışından gelen kişilerin de hizmetine sunacağız inşallah. Sosyal yardımlaşmayla alakalı yapmış olduğumuz çalışmalar var. İşte tekerlekli sandalyeler, akülü arabalar, özellikle sel felaketi esnasında, deprem felaketi esnasında yapmış olduğumuz ciddi yardımlar var ama burada tabii bu yardımların hepsi belediye tarafından yapılan yardımlar değil. Biz işi organize ediyoruz, tabii bizimde maddi anlamda yardımlarımız var ama asıl Cumayeri halkı, Cumayeri’nin hayırsever insanlarının yapmış olduğu yardımlar var. Ağaçlandırmayla alakalı bir projemiz var. Kara Ağaç Projesi diye sembolik bir anlamda kullandığımız bir projemiz var. Burada da yaklaşık 650 adet çam ağacı diktik. Değişik sivil toplum örgütleri ile birlikte. Aynı şekilde şehir merkezinde mutlaka görmüşsünüzdür 200 civarında palmiye inşallah dikmiş olduk.”  

“HES projemizin doğaya hiçbir zararı yok”

Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu sözlerine ileride yapacakları HES projesi ile devam ederken, bu projenin Cumayeri’ni maddi anlamda kalkındıracağını söyledi.

“Bizim HES projemizin doğaya hiçbir zararı yok, Melen’e hiçbir zararı yok. Cumayeri’nde, Cumayeri içerisinden geçen Melen Çayı içerisine kurulacak bir sistem. Melen’in içerisinde kurulacak ve hiçbir canlıya zarar vermeyecek, suya da herhangi bir zarar vermeyecek ve hatta yapılacak Melen Barajı’na ön filtre şeklinde olacak bir sistem. Bununla alakalı fizibilite çalışmaları, proje çalışmaları devam ediyor. İSKİ’den ön izini aldık, bunu da inşallah hayata geçireceğiz.”

20 milyonluk proje

“HES projesinin maliyeti ne kadar?” sorusuna, “Yaklaşık 20 milyon liranın üzerinde olacak” yanıtını veren Koloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ön izinleri aldıktan sonra bunu yapacaktık ve şu an bunun çalışmasını yapıyoruz. Eğer biz orada 7 megavatlık bir enerji elde edersek, bunun maliyeti yaklaşık 20 milyonun üzerinde olacak. Ancak biz maliyet hesabı yaparken bu projeyle alakalı, yaklaşık 700 – 800 bin lira gibi aylık girdi olacak, bununda 200 – 300 bin liralık kısmını maliyet olarak ayırmak, Cumayeri Belediyesi’ne aylık 500 bin lira gibi bir girdiyi bu projeden almayı hesaplıyoruz.”

HES’ten farklı olarak bir de Güneş Enerji Sistemleri ile alakalı olarak GES projelerinin olduğunu söyleyen Koloğlu, bu projeyle hem belediyenin hem sokak aydınlatmalarının herhangi bir maliyet getirmeyeceğinin altını çizdi.

HABER: C. ÜSTÜNER

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI ANDROİD İÇİN: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tebilisim.android.oncuhaber

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI İOS (İPHONE) İÇİN: https://apps.apple.com/tr/app/%C3%B6nc%C3%BC-haber/id1080207561?l=tr

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN: https://www.facebook.com/oncurtv/videos/335619631200977/