Düzce Belediyesi’ne yeni katılan köylerin büyük bölümü belediyecilik açısından el değmemiş bölgeler... Bu belediyelerin ne imar planı var ne de altyapısı...

Konuralp’in geçtiğimiz günlerde  Düzce Belediye Sınırları içine alınması ile ilgili üçlü kararname ile aynı zamanda Bostanyeri, Beslenbey, Sarayyeri, Çamköy, Esenköy, Darıcı, Dedeler, Yukarı Yahyalar, Sallar, Kazukoğlu ve Çavuşlar köyleri de merkez sınırları içine katıldı.

22 Temmuz  seçimlerinin ardından Düzce Merkez’e katılan Koçyazı, Sancaklar, Tokuşlar, Çakırlar, Nalbantoğlu, Kuyumcuhacıali, Akpınar, Şıralık ve Aşağı Yahyalar köyleri de hesaba katıldığı zaman belediyenin altyapı ve imar açısından çözmesi gereken sorunların büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Toplam 20 köyün neredeyse tamamında kanalizasyon şebekesi yok. Bu köylerin büyük bölümünün su şebekesi de belediyenin kaynakları dışından sağlanıyor. Merkeze bağlanan birimlerde sadece Konuralp’te belediyecilik açısından imar planlarının ve altyapının birliğinin sağlanması dışında bir sorun  yaşanması beklenmiyor.  

 

Köylere yönelik imar planlarının da acilen hazırlanması gerekiyor. Çünkü katılımlar gerçekleştiği zaman belediye bunların hepsinden emlak ve yol vergilerini almaya başlayacak. İmar planı olmayan bir yerden emlak vergisi alınması ve imar sınırlamaları getirilmesi de güçlükler yaratacak. Köylerde yaşayan vatandaşların belediyenin getireceği sınırlamalara alışkın olmaması ayrı bir sorun...

Belediye bu katılımlar nedeniyle oldukça zorlu bir yükü de omuzlarına alırken, henüz şehir merkezinin dış mahallelerinde de çözülememiş sorunlar olması nedeniyle belediyeyi  oldukça yoğun bir çalışma temposu beklediği değerlendirmeleri yapılıyor.