Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, aylık olağan değerlendirme toplantısı kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi. Düzce Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Başkan Ay, görevde olduğu 1.5 yılda yapılan çalışmalardan belediyenin borcuna, kendi döneminde şehre kazandırdıklarından muhalefet adaylarının eleştirilerine kadar bir çok konuda merak edilenleri açıkladı.

Gönül rahatlığı ile görevi teslim etmek istiyoruz”

Düzce Belediye Başkanı olarak yaklaşık 1.5 yıldır görevde olduğunu anımsatan Ay, şöyle konuştu:

“Düzce'nin neresinde bir sorun varsa basının da aracılığıyla çözmek için çalışıyoruz. 2 ayımız kaldı görevi devretmek için eksiğimiz varsa 2 ay içerisinde tamamlarız gelen arkadaşa gönül rahatlığı ile görevi teslim etmek istiyoruz.”

EMITT için geri sayım

31 Ocak Perşembe günü başlayacak EMITT Fuarı için tüm hazırlıkları tamamladıklarını ve bu yıl da Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi olarak ortak katılım sağlayacaklarını belirten Başkan Ay, “EMITT Fuarı'na bu yıl da ortak stantla katılıyoruz. Böylelikle masrafı azaltıyoruz. Düzce'yi güzel göstermek için güçlü bir şekilde kendimizi gösteriyoruz. Düzce için bir çivi çakmak bizim için onur kaynağı.” diye konuştu.

Kalıcı Konutlar'da iddialı hizmetler yapıyoruz”

Başkan Dursun Ay, bu kısa değerlendirmesinin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Muhalefet başkan adaylarının özellikle Kalıcı Konutlar Bölgesi'ne hizmet verilmediği ve bu bölgeye itfaiye başta olmak üzere bazı birimlerin taşınması gerektiği yönündeki söylemleri hakkında Başkan Ay, şu yorumda bulundu:

“Kalıcı Konutlar'da iddialı hizmetler yapıyoruz. Orada ne eksik varsa park olsun, bahçe olsun hepsini çözdük. Kalıcı Konutlar Bölgesi'nde yaşayan vatandaşlarımız bağlantı yolundan ister D-100'e ister otobana bağlanabiliyor. Bu bölgedeki insanlarımızın bir ihtiyacı varsa anında çözeriz. Düzce merkez ile Kalıcı Konutlar arasında bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait olan bir yere de itfaiyeyi taşımak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık ancak her şey bir için süreç gerekiyor. Yine kalıcı işyelerini değerlendirdik. Atıl bir yer bırakmıyoruz. Bir yandan belediye bir yandan özel idare çalışıyoruz.”

Doğalgaza zam gelmesine rağmen ulaşım ücretlerine zam yapmadık”

Düzce'de otobüslerde yaşanan yoğunluk nedeniyle gelen şikayetlerin hatırlatılması üzerine ise Ay, şu ifadeleri kullandı:

“Sabah ve akşam yoğunluk var. Araçlarımız çok büyük ayrıca 13 tane araç takviyesi yaptık. Ulaşım hizmetinin bir ekonomik hesaplaması var. Yoğunluk olmayan bir yere boşu boşuna araçları göndermenin lüzumu yok. Yoğunluk olan yerlere zaten otobüs veriyoruz. Biz doğalgaza zam gelmesine rağmen ulaşım ücretlerine zam yapmadık. Hangi saatte otobüsün geldiğini bilerek çıkarsa beklememiş olur.”

Kimse popülizm yapmasın”

Söz Düzce'de suyun pahalı olduğu ve bazı başkan adaylarının belli metreküpe kadar suyu bedava yapmayı vaat etmesine geldiğinde ise şunları kaydetti:

“Ben ucuz yapacağım, bedava yapacağım” demek doğru bir söylem değil. Bir işin ekonomik boyutu var. Belediye sürekli yaptığı işlerden zarar edemez. Mezardan ve itfaiye hizmetlerinden zaten para almıyoruz. Bir otobüsten bir de sudan ücret alıyoruz. Gelen suyu arıtıyoruz, inceliyoruz. Suyu tertemiz vermek için gayret sarfediyoruz. Bu hizmetler için çok ciddi elektrik harcıyoruz. Bunun yanında personel masrafımız var; 100'e yakın personel çalışıyor. Buradaki insanların maliyeti var. Yapılan çalışmaların maliyeti var. Süreklilik var. Kimse popülizm yapmasın. Hiçbir belediye başkanı da böyle bir yönteme gitmesin. Olaya pozitif ve rasyonel baksın.”

Bölgemizde en ucuz suyu Düzce kullanıyor”

31 Mart'ta sandık başına gidecek olan Düzceliler'e adayları değerlendirirken vaatlerinin gerçekçiliğine dikkat etmesi çağrısı yapan Başkan Dursun Ay, şöyle devam etti: “Burada bir yönetim organizasyonu var. Belediyenin gelir ve giderlerini dengelemek zorundasın. Biz karın peşinde değiliz belediyenin de zarar etmemesi lazım. Oradan ücretsiz yaparsan başka yerden pahalı yapmak zorundasın. 1 ton su 2 lira 25 kuruş. Vatandaştan parayı kafamıza göre almıyoruz. Hesaba, kitaba, kanunların bize verdiği yetkiye göre alıyoruz. Temz su, kirli su ve katı atık için ayrı ayrı pata alıyoruz. 3 tane fatura göndersek böyle olmaz. Hepsi bir arada geldiği için vatandaşa pahalı geliyor. Meclis olarak bunları ayırabiliriz ancak hem kırtasiye masrafı olur hem de bunları yazacak personel lazım. O yüzden vatandaşımıza pahalı geliyor. Bu hizmetler yapılıyor ve karşılığı alınıyor. Belediyede bir gelir-gider dengesi var. Su konusunda sadece Düzce ölçeğinde karar almıyoruz, Zonguldak, Sakarya ve Bolu illerinde de durum değerlendirmesi yapıyoruz. Hepsine bakarak gözden geçiyoruz. Ayrıca yaptığımız araştırmalara göre bölgemizde en ucuz suyu Düzce kullanıyor.”

Çoban Kavşağı'nda altyapı çalışması yapılacak

Çoban Kavşağı'nda geçtiğimiz günlerde 3. kez yaşanan su borusu patlağı yüzünden hem trafikte yaşanan keşmekeş hem de 10 mahallenin susuz kalması konusunda ise “Çoban kavşağı yapılırken su hattı dönüşleri köşeli yapılmış. Bu yüzden kuvvetli basınç yüzünden burada sık sık patlak yaşanabiliyor. Buna son vermek için o bölgede bir çalışma yapacağız. Yani boru köşeli değil düz gidecek.” dedi.

Dursun Ay”ın imzası olan çalışmalar

1.5 yıllık görev süresi boyunca Dursun Ay olarak altında imzası olan çalışmaların neler olduğu sorulunca ise 3 dere kenarına yapılan tahsisler ve kat imar iznindeki değişiklikleri örnek gösterdi.

Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, şu ifadeleri kullandı: “Düzce'de yarım kalan işleri toparladık. En önemli konu Düzce'nin içerisinden geçen 3 tane dere var. Bu dereler içerisinde hiçbir düzenleme yapamayız. Çünkü derenin debisi yükselebiliyor, taşabiliyor. Bu yüzden biz derelerin çevresinin güzelleşmesine odaklandık. Her belediye başkanı “Dereleri güzelleştireceğim” der. Biz süremiz kısa olduğu için Melen Deresi'ni doğudan batıya kadar 100 metre sağına soluna tahsis koyduk. Bu ne demek gelen arkadaşlar yürüyüş yolu, duble yol dere kenarıne ne uygunsa yapabilir. Yine Asar ve Karaca derelerinin sağına soluna 50 metre tahsis koyduk. Mülkiyeti çözmeden tahsis yapamazsın. Biz bu tahsisleri koyduk, gelecek olan arkadaş burada çalışma yapsın, ağaçlandırsın, güzelleştirsin.

Düzce'ye kat sınırlaması getirdik”

Ayrıca Düzce'ye kat sınırlaması getirdik. Konuralp bölgesinde 40 katlı binalar yapılmaya başlanmıştı. Altyapı olarak bu mümkün değildir, zaten deprem bölgesindeyiz. Orada kat imar iznini 8 kata kadar düşürdük. Düzce'de de 4 kata düşürdük. Görevimizi layıkıyla yaptık. Bunlarla birlikte ikinci organize sanayi bölgesinin de bağlantı yoluna kavuşması için çalışma yürütüyoruz. OSB'deki sıkıntıları biliyorum. Buranın da hak ettiği yola kavuşması için Sayın Valimiz ile birlikte inceleme de yaptık.”

İGM adayı mı?

Partisi tarafından 1. sıra İl Genel Meclis Üyesi Adayı olarak gösterileceği yönündeki söylentileri yalanlamayan ve Özel İdare çatısı altında Düzce'ye hizmet etmeye devam etmek istediğine işaret eden Başkan Ay, “Partimiz ne verirse onu yaparız. Özellikle 'onu verin, bunu verin' demeyiz. Aldığımız görevi de elimizden geldiği kadar yaparız.” diye konuştu.

Belediyenin borcu: Faizi ile birlikte 420 milyon TL

Son olarak Düzce Belediyesi'nin güncel borcunu açıklaması istenen Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, 'Faizi ile birlikte 420 milyon TL' dedi

Başkan Ay, “Borç yiğidin kamçısıdır. Bütün belediyelerin borçları var. Belediyeler çok hizmet yapmak için çaba sarf ettikleri için borç oluyor. Yönetilemeyecek bir borç yok. Rezerv alanları var. Yeni gelecek başkana bizim de önerilerimiz olacak. Yönetilemeyecek bir borcu yok. Biliyorsunuz 1 hafta maaşların bir kısmını ödeyemedik. Bu ay önceden önlem aldık ve ödedik. Borcu azaltmak için çeşitli formüller geliştiriyoruz. Tecrübeli başkanlarla görüşüyoruz.

40 dönümlük bir alanı devretmek istiyoruz”

Mülkiyeti Düzce Belediyesi'ne ait olan 40 dönümlük bir alanı Milli Emlak üzerinden devrederek devlete olan borçtan 20 milyon TL gibi bir rakamı düşürmek istediklerini açıklayan Başkan Ay, devretmek istedikleri alanların üzerine okul, cami ve hastane gibi yapıların olduğunun altını çizdi.

Hedef: 20 milyon TL'yi sildirmek

Ay, “Bu satış gerçekleştiğinde İller Bankası'na olan vergi borcundan düşecek. Borç var ve faiz biniyor. Şu anda Milli Emlak'a sunduk, devredeceğiz. Borçlarımızdan en az 20 milyon TL'yi sildirmek istiyoruz. Bunun için 6 aydır çalışıyoruz. O borcu sildiğimiz zaman faiz de binmeyecek. Belediyenin borcu 380 milyon civarında... Faiz hariç. Faizle birlikte 420 milyon TL. Biz borcu 400 milyon TL'nin altına düşürmeye çalışıyoruz. Üzerinde okul, cami ve hastane gibi kamu binaları var ancak mülkiyet bizim olduğu için böyle bir devir yoluna gitmek istiyoruz. Özel sektör mantığı ile belediyenin işlerini takip ediyoruz. İş de yapmamız lazım parayı da yönetmemiz lazım. Önemli olan yönetilebilen bir ekonomik.”

HABER: C. ÜSTÜNER

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ