Düzce Belediyesi ve Akçakoca Belediyesi'ne, boçları gerekçesiyle haciz gelebilme riski bulunuyordu.  Konuyla ilgili görüştüğümüz Belediye Başkanı Mehmet Keleş, belediyenin hacizlik bir durumunun söz konusu olmadığını belirterek “Belediye'ye haciz gelmemiştir. Sadece Belediyenin SSK ve vergi borçları bulunmaktadır. Bu borçları yapılandırdık. Kalan kısmını borçlandırma sürecindeyiz. Defterdarlıkla konuşup kalan borçları da ödemeye başlayacağız.” şeklinde konuştu. 

"Belediyelerin yıllardan beri biriken ve ödenmeyen borçları var.” 

Belediye'nin içinde bulunduğu borçlar konusunda da açıklamalarda bulunan Keleş, Belediye'nin borçlarının iki kısımdan oluştuğunu da söyleyerek “Borçların birinci ayağında devlete olan borçlar bulunuyor. Bunların en ağırlıkta olanları SSK ve vergi borçları oluşturuyor. SSK borcunu İller Bankası payından kesilmek için biz İller Bankasına bildirdik. Şu anda İller Bankası gelirlerimizin yüzde 40'ı içerisinden yüzde 20'si bu borçlara kesilmektedir. Bir kısmı da bizden önceki dönemlere ait birikmiş borçlardır ki biz Maliye ile karşılıklı anlaşma sonucu bu borçları yapılandırmıştık. Bu anlaşma sonucu borçlarımız yine İller Bankası payından kesilmektedir. Yeni dönemde oluşan borçlar nedeniyle Defterdarlık bize yaklaşık bir ay önce bir bildirimde bulundu. Bizde önümüzdeki bir ay gibi bir süre kendilerinden talep ettik. Bu süre dolduğunda karşılıklı oturup borçlarımızı hangi koşullarda ödeyeceğimiz noktasında mutabakata varıp kalan borcumuzu da ödemeye gayret edeceğiz. Şunu ifade etmek gerekir ki Belediyelerin yıllardan beri biriken ve ödenmeyen borçları var. Bu borçlar devlete olan borçlardır.”ifadelerini kullandı.

Belediyelerin bir devlek kurumu olduğuna da dikkat çeken Başkan Keleş, “Belediye bir devlet kurumudur. Her ne kadar sivil yönetim birimi olarak görünse bile başındaki Başkan halk tarafından seçilse bile Belediye bir kamu kurumudur. Kamu kurumları arasında borçlar olabilir. Bu borçlar zamanla ödenir ya da karşılıklı anlaşma sonucu ortadan kaldırılabilir. Bunlar tamamen devletin devletle olan ilişkileri içerisindedir.” dedi. 

"Geçen sezondan artan borcumuz yoktur.” 

Belediye'nin diğer borcu ise yapılan işler için piyasaya ve müteahhitlere olan borcudur. Düzce Belediyesi'nin bugün piyasaya olan borçları bir sezonda yapmış olduğu işlerden doğan borçlardır. Yani geçen sezondan artan borcumuz yoktur. Bu yaz yaptığımız borçlardan ödeme periyotlarına bağlanarak ödenmeye devam etmektedir.  

" Bu sene çok fazla çalıştık. Çok açıldık diyebilirim." 

Bu sene geçen yıla oranla daha fazla çalıştıklarına da değinen Keleş, “Bu sene çok fazla çalıştık. Çok açıldık diyebilirim. Seçim yılına da girdiğimiz için işleri toparlamak durumundaydık. Geçen yıla oranla bu yıl borç yükümüz biraz daha arttı diyebilirim. Ancak Düzce Belediyesi'nin gelirlerinde de belirgin bir artış oldu. Düzce Belediyesi diğer belediyelere oranla gelirini yüzde 140 arttırmış bir belediyedir. Türkiye'de yüzde 100'ün üzerinde gelirini arttıran başka bir belediye yoktur. Borçlarımızın ödenmesi noktasında ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı zannetmiyorum. Rutin bir ödeme çerçevesinde borçlarımız ödeyip bitireceğiz. Belediye hizmet kurumlarının borcu hiçbir zaman bitmez. Bu seneki borçlar biter, önümüzdeki senenin borçları başlar. Düzce Belediyesi de kendi borçlarıyla baş edebilecek bir kurumdur.” ifadelerine yer verdi.