Her hafta farklı konu ve konuklarıyla Öncü TV ekranlarında yayınlanan Erol Tayhan’la Manşet programının dün akşamki konuğu Organik Güvenilir Gıda Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Aydın’dı. Aydın, organik tarım ve güvenilir gıdalar hakkında önemli bilgiler verdi.
Her organik yazan organik değildir
Organik ürünlerin taşıması gereken şartlar hakkında konuşan ve üzerinde organik yazan her gıdanın güvenilir olmadığına dikkat çeken Aydın, tükecileri uyardı.
Aydın, “ Organik yazması hemen güvenilir gıda demek değil. Organiği herkes yazar hatta isim olarak bile kullanan firmalar var. Asıl güvenilir gıda, izlenebilirliği ile ilgili garanti vermeli. Üzerinde mutlaka güvenilir gıda logosu bulunmalı ve tarım bakanlığı ve onun yetkilendirdiği sertifika kuruluşlarından adı ve logoları yer almalı. Ancak bu konuda çok dikkatli değiliz. Böyle olunca işini doğru yapanın da hakkına tecavüz edilmiş oluyor.” diye konuştu.
Pazaryeri Mutlaka Kurulmalı
Ekolojik ürün yetiştirmede Düzce’nin sebze türlerinin tamamında marka olabileceğini söyleyen Aydın, bu nedenle Düzce’ye mutlaka ekolojik pazar kurulması gerektiğini belirtti.
Aydın, “Düzce, Bolu ve Nallıhan bölgesinde ekolojik farklılık var. Bu bölgede yetiştirilen güz ürünlerinde Türkiye’nin başka bir yerinde aynı lezzeti bulamazsınız. Bu nedenle buraya pazar yeri kurulmalı. Pazar kurulmaya en uygun il Düzce. Çünkü İstanbul ve Ankara arasında kalıyor ve oradaki insanların ekolojik ürünlere ihtiyaçları var.” dedi.
Aydın, Düzce’ye kurulması planlanan ekolojik pazar için belediye ve il özel idaresinden gerekli desteği alamadıkları da sözlerine ekledi.
Beyaz Kelebeğe Ekolojik Tavsiye
Aydınlı, ayrıca Düzce halkının son günlerde kabusu haline gelen Amerikan Beyaz Kelebeği için ekolojik bir çözüm önerisinde bulundu.

Çiftçinin Amerikan Beyaz Kelebeğinin bahçelerin girmesini önleyecek çok önemli bir silaha sahip olduğunu söyleyen Aydın, “ Amerika Beyaz Kelebeği sarımsağı sevmez. 6 kafa sarımsağı 1 litre suyun içine ezerek koysunlar ve 3 gün bekletsinler. Sarımsak 3 gün içinde enzimini tamamen salar. Bu suyu süzerek 4 litre suyla karıştırsınlar ve buna 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyerek koruyacakları bölge üzerine atsınlar.”dedi.

Haber; S. KAŞKIR