İl genel Meclisinin kümes ve ahırlarla ilgili aldığı mesafe şartına bir tepki de  Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil’den geldi. Karanfil, İl genel meclisinin yani kararının Düzce’deki yatırımcıyı ve destekleme almaya hak kazanan projeleri zora soktuğunu dile getirdi.

35 MİLYON TL KAYBIMIZ

Karanfil, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi konusunda 39 ilde destekleme kararı alındı. Bu karar Tarım Bakanlığı tarafından alındı ve daha İPAK dediğimiz destekleme alan illerin dışında bir il olarak mağduriyeti giderilecek iller listelendi. Bunların içinde Düzce’de var. Destekleme konularından büyük kısmı da hayvancılık işletmeleri. Düzce’de projesi onaylanan 35 tane işletme var. 31 işletme kümes 4 tanesi de diğer işletmeler. İl Genel Meclisinin aldığı kararla da bu işletmeler mağdur durumda. Bu tabloda her bir işletmenin ortalama birer milyon TL yatırımı varsayarsak 35 milyon TL kaybımız var. Düzce’ye gelecek olan yaklaşık 17-18 milyon TL’lik desteği kaybetmek üzereyiz. 10.Etap teşvikleri var. 10.Etap teşviklerinde bugün itibari ile müracaatta son gün bugün. Malum karar üzerine artık müracaatlarda yapılamıyor. Bu karar yeni yapılacak belki 15-20 yatırımında önüne geçmiş oldu. ”dedi.

BİLİMSELLİKTEN UZAK BİR KARAR

Karanfil, İl genel Meclisin aldığı kararların bilimsel verilerden uzak olduğunu belirten Karanfil, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Karanfil, “siyasiler bu kararı gözden geçirmeli diye düşünüyorum. Bu kararın bilimsel verilerle alınmış bir karar olduğunu düşünmüyorum. Ne bir meslek odasından ne bir uzmandan ya da bir akademisyenin bu kararda görüşü olduğunu düşünmüyorum. Tamamen siyaseten ve verilerden uzak bir şekilde alınmış bir karar olarak değerlendiriyorum. Siyasilerimizin mağdur olan bu çiftçilerimizin yani üretim yapacak olan bu insanlarımızın mağdur olabileceğinin hesabını yaparak bu kararı bir daha gözden geçirmesini istirham ediyoruz. Bu kararla birlikte hem mevcut olan işletmeler mağdur olacak hem de yeni taleplerin önü kapanmış olacak.”diye konuştu.

Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, alınacak tedbirlerle bu tür işletmelerin çevreye verdiği zararın önlenebileceğini kaydetti. Karanfil, 2013 yılında Çevre Bakanlığı koku yönetmeliğine işaret ederek İl Genel Meclisinin bu yönetmeliği baz alması gerektiğini söyledi.

“hiç kimsenin para kazanmak adına vatandaşlara rahatsızlık verme hakkı yok.” diyen Karanfil,” Bu tür işletmelerin zararının alınan karardaki zarar kadar olduğunu düşünmüyorum. Daha doğrusu alınacak tedbirlerle de zararsız olduğunu düşünüyorum. 2013 yılında Çevre Bakanlığı koku yönetmeliği yayınladı. Yönetmelikte hangi işletmenin ne kadar mesafede olduğu yönetmelikte belirlenmiş. Aslında bizim İl Genel Meclisimizin bu yönetmeliği temel alarak vereceği karar en doğru karar. Hem işletme sahipleri hem de çevrede yaşayan vatandaşlar için en doğru karar olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.   

MECLİS YETKİ ALANI DIŞINA ÇIKTI

İl Genel meclisinin yeterli araştırma yapmadan karar almış olduğunu ifade eden Karanfil, yine meclisin yetki alanı dışına çıktığını kaydetti.

Karanfil, “Belirlenen mesafe araştırma yapılarak belirlenseydi bu mağduriyetler yaşanmazdı. Yatırım yapılacak olan kimsenin önüne geçilmezdi. Siyasiler gözden geçirmeli. İl Genel Meclisinin 5302 sayılı kanunla yetki alanı bellidir. Alınan kararlar arasında belediye sınırları da yer alıyor.”dedi.

Haber;S.KAŞKIR