Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Türkiye'deki binaların "röntgenini" çekmeye hazırlanıyor. Türkiye'de bulunan yapı miktarının nitelik, nicelik ve sayısal özelliklerini ortaya koyacak bir proje geliştiren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, projenin hayata geçirilmesi için TÜBİTAK'a başvuruda bulundu. TÜBİTAK'ın bu projeyi kabul etmesi halinde, Türkiye genelinde bulunan binaların ne kadarının deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı tespit edilecek.

Türkiye genelinde bulanan binaların mevcut durumunu tespit etmek amacıyla gündeme getirilen projenin toplam bütçesi 5 milyon TL. TÜBİTAK'ın projeyi kabul etmesi halinde, Türkiye genelindeki binaların sayısı, ne kadarının depreme dayanıklı olduğu öncelikle tespit edilecek.

Bu proje çerçevesinde oluşturulacak bilgi sisteminde, binaların hangi malzeme kullanılarak yapıldığı, kaç katlı olduğu, kaç metrekare üzerine inşa edildiği, ısıtma sisteminin ne olduğu, yalıtımının yapılıp yapılmadığı, binaların yaşı, eski binaların deprem yönetmeliğine ne kadar uyduğu gibi birçok konuda bilgi toplanacak.