Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Denetleme Kurulu Üyesi Erol Tayhan, 17 Ağustos 1999 Depreminin 15. yılında yayımladığı mesajda Düzce'nin tarihte iki büyük depremi aynı yılda yaşayan bir ilde olduğunu hatırlattı. Cemiyet Başkanı Tayhan, deprem konusunda bilinçli bir toplum haline gelmemiz için her meslek örgütünün deprem bilinci konusunda mutabık olması gerektiğini belirterek, “Deprem bilinci konusunda toplumsal bilinç şart. Her meslekte olduğu gibi gazeteciler de bu konuda yeterli bilince ve eğitime tabi tutulmalıdır. 17 Ağustos 1999’da ve 12 Kasım 1999’da iki büyük depremi sıcağı sıcağına yaşadıklarını ve 15 yıl önce yaşadıkları gerçekleri bizden sonraki meslektaşlarımıza aktarmamız gerekiyor. Tecrübeler yaşandıkça ve aktarıldıkça değer bulur. 15 yıl önce yaptığımız bazı hataları o günleri yaşayan gazetecinin yaşaması mümkün değildir. Deprem anında bir gazeteci nasıl hareket etmeli. Önce nerden başlamalı kendisini nasıl emniyete almalı nasıl haber ulaştırmalı ve hangi tekniği kullanarak anında haber merkezine ulaştırmalı bilmeli…Bunu da en iyi depremi yaşayan ve deprem haberi yapan gazeteci bilir. Böyle tecrübeleri yaşayanlar eğitimde kullanılmalı yoksa yarın ‘eyvah’ demek bir işe yaramaz” dedi.


Eski binalar test edilmeli


17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde sarsıntı geçiren ve yıkılmadan ayakta kalan adına ‘az hasarlı’ veya ‘orta hasarlı’ olarak adlandırılan binaların deprem riski taşıdığına dikkat çeken Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan, ”Bu tür binalar Düzce’de var. Depremi yaşayan diğer illerde de olabilir. Ancak şu bir gerçek. 7.2 şiddetindeki bir sarsıntıyı yaşamış bir binanın acilen teste tabi tutulması gerekir. Olası bir sarsıntıya bu binalar dayanabilecek güçte midir! Çok katlı çürük binaların arasına veya yanına sağlam üç katlı binayı yapsanız ne olur…! Çok katlı çürük bina yıkılıp yanındaki yeni üç katlı binayı yıkmaması mümkün müdür! O yüzden olası bir depremde yıkılan binaların altından cansız cesetler çıkarmak istemiyorsak devlet gücüyle çürük binalar tespit edilerek çağdaş yaşanılır kentler oluşturulmalı. Bugünün küçük olarak adlandırılan hataları yarın büyük facialara sebep olabilir” dedi.


Düzce Gazeteciler cemiyeti Başkanı Erol Tayhan, ayrıca 17 Ağustos 1999’da hayatını kaybeden deprem şehitlerini rahmetle andığını belirterek sakat kalanlara da “sabır metanet ve acil şifalar diliyorum” dedi.