İnşaat Mühendisi Kayhan Özdemir, Van'da yaşanan depremle birlikte tekrar gündeme gelen güvenli yapılaşma konusunda önemli açıklamalarda bulundu. 1999 yılında yaşadığı 2 büyük depremle adeta yerle bir olan Düzce'deki binaların durumunu değerlendiren Özdemir, yapılaşmayı, depremden önce ve depremden sonra olarak ikiye ayırdı.

“Binaların tekniğine uygun yapılması yeterli”

Özdemir, açıklamalarına ilk olarak kat konusuna değinerek başladı ve şunları söyledi: “Depremi binaların kat adedine bağlamamak gerekir. Binaların tekniğine uygun yapılması yeterli olacaktır. Bir fay hattının üzerine kurulan bina tabii ki hasar görür. Ama 7.2 gibi bir şiddetteki depremde binalardan sağ çıkılabiliyorsa o bina görevini yapmış demektir. Düzce’de depremin ardından binaların iki kat yapılması kararlaştırıldı fakat bu karar daha sonra üç kata çıkarıldı. Daha 4 kat olmadı.”

4078 sayılı yapı denetim yasası çıkarıldığını hatırlatan Özdemir, “Maalesef bu 19 ilde uygulandı. Van, yasanın uygulanmadığı iller arasında. Eğer Van’da uygulansaydı belki de bu kadar yıkım oluşmayacaktı” diye konuştu.

“Vatandaşın bilinçlenmesi gerekiyor”

“Düzce’de ise depremden önce yapılan binalar ile depremden sonra yapılan binalar arasında büyük fark var.” diyen Özdemir, “Gerekli tedbirlerin alınması şart. Depremden sonra yapılan binalarda ise bir sıkıntı yok. Çünkü teknoloji çok gelişti. Fakat bu teknoloji gelene kadar yapılan binaların hepsi risk altında. Vatandaşın da bilinçlenmesi gerekiyor. Vatandaş bu yapı denetim kurumunu iyi çalıştırsın. Çünkü her yerde her an deprem olabilir” diye konuştu.

Haber; R. BAL