Düzce’de 12 Kasım 1999 depremi sonrasında, Afet İşleri Genel Müdürlüğü,  kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumlar tarafından merkezde 11 bölge ile Gölyaka, Kaynaşlı, Çilimli ve Cumayeri ilçelerinde 6 bin 250 adet prefabrik, 750 adeti de konteynır olmak üzere toplam 7 bin prefabrik yapıldı.
Kalıcı konutların bitirilmesi ile ilk önce şahıs arazilerinin üzerine kurulan , daha sonra hazine arazileri üzerine kurulan prefabrik  konutlar boşaltıldı. Prefabrik evlerden geriye Beyciler mahallesine kurulan Düzce Belediyesine ait 32 prefabrik  dâhil olmak üzere 264ü kaldı.
3 mevkiye indirilen prefabrik evler şu anda,  kiremit ocağı mevkiinde Asar Deresinin sağında ve solunda , Belçika evleri olarak Şıralık mahallesinin girişinde, Beyciler Mahallesinde hala evsizleri barındırıyor. Kalan Bu 264 prefabrikte toplam 238 aile ikamet ediyor. Bu ailelerden Çavuşlar Mahallesinde yapılan TOKİ’ye müracaat eden 93 ailenin 54üne kurasız konut verildi. Bu ailelerden 155i sosyal yardımlaşma vakfından yardım alırken 83 ailenin de kendi sosyal güvencesi bulunuyor.
Alınan bilgiye göre  54 aile oturduğu prefabrikleri boşalttığında bu prefabrikler de tarihe karışacak.
Kalıcı işyerleri ayrı bir sorun
1999 Yılındaki depremde işyerleri yıkılan ya da ağır hasar gören bin 697 esnaf için Düzce’nin değişik bölgelerine kalıcı işyerleri yapıldı. Bu işyerlerinden 321i hiç teslim alınmadığı için hak sahiplikleri iptal edilirken, Geriye kalan bin 376 işyeri ise esnaflar tarafından teslim alınmıştı.
321 iş yeri farklı farklı bölgelerde olduğu için bakanlıktan becayiş yetkisi alarak Sallar bölgesinde huzur evi yapıldı. Fevzi çakmak mahallesinde bulunan iş yerlerinden B bloğu boşaltıldı ve il özel idaresine verildi. İş yerlerinden toplam 215 işyeri il özel idaresine , 102 tane iş yeri de Düzce Belediyesine verildi.
 İş yerlerinin geri ödeme tarihi sona erdi. Kanun, üst üste 3 taksiti ödemeyenlerin borçları muaccel olur diyor. Bu muaccel ile ilgili işlemlerde ise ziraat bankası yetkili. Ancak bu sadece Düzce’nin  değil deprem bölgesindeki 5 ilin de sorunu. Ya yasada değişiklik yapılması ya da ziraat bankasının görevini yapması bekleniyor.  
Kalıcı konutlardaki evlerle ilgili ise bu konuda sıkıntı yok. 8 bin 620 konut içinde bugüne kadar borcunu ödemeyen 34 hak sahibi var. 34 kişinin ise işlemleri başladı.
Geçtiğimiz hafta toplantı yapıldı
 1.Derece deprem bölgesinde kalan iller içerisinde en hazırlıklı olarak Düzce görülürken,  99 depreminde yapı stoğunun büyük bir kısmını kaybeden Düzce’de yeni binalar yapıldı. Şehir merkezinde yapılan yeni konutlarla Düzce’nin büyük bir kısmı yenilendi.

 Ancak Düzce’de en rahatsız eden hiç onarımına başlanmamış orta hasarlı binalar konusu. Düzce ile aynı dertten muzdarip Sakarya’da geçtiğimiz hafta  toplantı yapıldığı, Deprem bölgesindeki illerin ortak hareket etmeleri amacıyla görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenilirken, bina yıkımı konusunda çok istekli olan Sakarya büyük şehir belediyesinin çalışmalara başladığı bildirildi. Düzce’de ise, bu binaların hasar tespiti yapılırken,  büyük bir kısmı onarımı yapılan binaların  ufak tefek iskan problemleri olduğu kaydedildi.

Haber; H. İŞCAN