Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yoğun Düzce programı sabah saatlerinde başladı. Saat 10:00 sıralarında Gölyaka TEM Gişeleri’nde karşılanan Bakan Özlü’nün ilk durağı Çilimli Topçular Mahallesi'ndeki babaocağı oldu. Bakan Özlü, Anneler Günü olması dolayısıyla buket buket çiçeklerle 90 yaşındaki annesi Behiye Özlü'nün kapısını çaldı. Rahatsızlığı nedeniyle yataktan kalkamayan annesinin Anneler Günü’nü kutlayan Özlü, bir süre aile yakınları ile de sohbet ettikten sonra Çilimli İbrahim Hoşver Spor Salonu Temel Atma Töreni’nin yapılacağı alana geçti.



Özlü, burada Düzce Valisi Zülkif  Dağlı, Düzce Milletvekilleri Fevai Arslan ve Ayşe Keşir, ilçe protokolü ve partililer tarafından karşılandı. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından kürsü konuşmalarına geçildi.



"Düzce'de 2018 yılında eğitime yapılacak yatırım 146 milyon TL"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bu açılışın iki önemli noktası var." diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birincisi bu karşıda tabela var, 210 günde biteceği yazıyor. Bu son derece önemli. Geçen sene de teknoparkın temelini aynı yılda atıp aynı yılda açtık. Bu artık Düzce'deki yatırımların hızlı olduğu açısından çok önenli. İkinci konu 2018 yılı içinde Düzce'ye Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak yatırımlar 146 milyon TL. Bu çok önemli. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz benim de bakanımdır. Ne zaman kendisine gitsek bizi geri çevirmedi. Bu sene başında zaman zaman Milli Eğitim Müdürümüz bize talepler iletti ben de sayın Bakanımız İsmet Yılmaz'a ilettim. Sağ olsun hiç geri çevirmedi. Bu spor salonunu da o şekildendirdi. Bu salonun çatısı çökmüştü, biz tamirat düşündük ama bize bina geldi. İsmet Bakanımıza çok teşekkür ediyorum."




"Düzce'nin tüm projelerini takip ediyoruz"
Düzce'deki projeleri yakından takip ettiklerinin altını çizen Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Düzce ile ilgili bütün projeler takvimine uygun şekilde devam ediyor. Hepsini takip ediyoruz. Bu yatırımın Çilimli'mize hayırlı olmasını diliyorum. Görevim sebebiyle Türkiye'nin her yerine gidiyorum. Düzce'miz diğer illerle mukayese edildiğinde durumu daha iyi."



"Bütün okullarımızda tekli eğitime geçeceğiz"
Kürsüye gelen Düzce Valisi Zülkif Dağlı ise şunları kaydetti: "Milli eğitimimizde eğitim kalitesinin arttırılmasının yanında fiziksel çalışmalarımızda son hızıyla devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerden gelen desteklerle bu hizmetleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu manada baktığımızda 2018 yılında 146 milyonluk maliyetle 315 dersliğimiz hayata geçecek. Prefabrik okullarımız da kalkacak. Bütün okullarımızda tekli eğitime geçeceğiz. Okullarımızdaki sosyal donatılara da ağırlık vereceğiz."

Konuşmaların ardından protokol tarafından Çilimli İbrahim Hoşver Spor Salonu'nun inşaatını başlatan temel atma butonuna dualar eşliğinde basıldı.

Çilimlispor yönetimi 'destek' istedi
Törenin sonunda Çilimlispor yönetim kurulu üyelerinin Bakan Özlü'den bir de talebi oldu. Üzerinde kulüp forması ile Bakan Özlü'nün yanına gelen bir yönetici, bu yıl Çilimlispor'a yatırım gelmemesinden yakınarak, destek istedi. Bakan Özlü de Vali Dağlı'ya gereken desteğin sağlanması noktasında talimat verdi.



Adı polis merkezinde yaşayacak
Bakan Faruk Özlü ve beraberindekiler ardından bir süre önce inşaatı tamamlanarak, hizmet vermeye başlayan Hastane Caddesi üzerindeki Osman Çatana Polis Merkezi'nin açılışını yapmak üzere Düzce merkeze hareket etti. Burada Düzce İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz başta olmak üzere emniyet personeli tarafından karşılanan Bakan Özlü, adı polis merkezinde yaşayacak olan Düzceli Şehit Polis Memuru Osman Çatana’nın açılışa katılan annesinin elini öperek, hal hatır sordu. Ardından protokol üyeleri hep birlikte açılış kurdelesini keserek, yatırımın emniyet teşkilatına ve Düzce'ye hayırlı olması temennisini dile getirdi.





1550 metrekare alan üzerinde inşa edilecek
Bir sonraki açılış durağı ise Düzce'ye gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet verecek olan Turizm Danışma Ofisi oldu. Buranın açılışının ardından 1550 metrekare alanda uygulama eğitim verilmesi amacıyla şehre kazandırılacak olan "Borsa İstanbul Atölye Binası Temel Atma Töreni" yapıldı. Bakan Özlü, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, vekiller Fevai Arslan ve Ayşe Keşir ile diğer protokol üyeleri, okul öğrencilerinin tek tek elini sıkarak selamlaştıktan sonra tören alanına geçti.

"Seçim var diye geldik zannetmeyin"
Burada kısa bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Temel atmaya geldik ama aklınıza seçim gelmesin; buranın bu hale gelmesi 2 yıl aldı. Seçim var diye geldik zannetmeyin. Projeler aylar, yıllar alır. Burası için uzun zamandır uğraşıyoruz.” dedi.

Sonrasında dualar eşliğinde temel atma butonuna basıldı.





Temel atma törenleri Koçyazı Mahallesi'nde devam etti. Protokol burada da dualar eşliğinde Engelliler Yüzme Havuzu Temel Atma Töreni'ni gerçekleştirdi.




Sarıkaya Mağarası törenle ziyarete açıldı
Bakan Özlü'nün Düzce programı kapsamındaki son adresi ise Yığılca oldu. Batı Karadeniz'in en büyük mağarası olan Yığılca sınırlarındaki Sarıkaya Mağarası'nın ziyarete açılış töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve diğer protokol üyelerinin katılımı ile yapıldı.

"İzmir Çeşme'de doğalgaz yok ama Yığılca'da bu sene doğalgaz kullanacağız"
Burada katılımcılara hitap eden Bakan Özlü, şöyle konuştu:
"Bugün Düzce'deyiz. Çok sayıda temel atma ve açılış yapıyoruz. Yığılca benim siyasi hayatımda çok önemli bir yer. Ben Yığılcalılar'dan çok büyük bir destek gördüm. İzmir'in Çeşme ilçesine gittiğimde vatandaşlara, "Ne istiyorsunuz?" diye sordum. Dediler ki "Bizim doğalgazımız yok." Bizim Yığılca ilçemiz var, orada doğalgaz var. İzmir Çeşme'de doğalgaz yok ama Yığılca'da bu sene doğalgaz kullanacağız. Enerji bakanımız doğalgaz dağıtım programına Düzce'yi de aldı. Turizm danışma ofisini açtık. Burası Düzce Valiliği'nin içinde görülmez bir yerdi. Bakın düzce merkezde çok güzel bir turizm danışma ofisimiz var. Bakın yine turizme katkı sağlayacak olan mağaramızın açılışını yapıyoruz. İnşallah Düzce'nin bugünü dünden daha iyi, geleceği de bundan daha iyi olacak. Düzce'yi bölgenin yıldızı yapacağız."

"Yığılcaiçin milat bir yatırımı hep birlikte açıyoruz"
Düzce Valisi Zülkif Dağlı ise "Bugün ilçemiz için milat bir yatırımı hep birlikte açıyoruz." diyerek başladığı sözlerine şu şekilde devam etti: "Doğa tabanlı proje diyoruz. İlimizde turizm çalışmalarını sayın bakanımızın önderliğinizde yürütüyoruz. İlimiz büyük şehirlerin ortasında 25-30 milyona hitap edebilecek bir yer ama bunu duyurmak ve bu arenaya sunmak zorundayız. Gerçekten ne kadar doğanın içinde olduğumuzu görüyoruz. İlimiz bu anlamda tam bir cazibe merkezi. Biz de Allah'ın verdiği bu doğal güzellikleri nasıl ortaya çıkarabiliriz diye çalışmalarımızı yapıyoruz. Yedigöller yolunuzu yaptık. Buranın yolunu da belli bir yere kadar yapacağız. Tanıtım manasında bunlar yoğun bir çakışma gerektiriyor. Güzel ve görsel bir yer sizin de beğeneceğinize inanıyorum."



"Yalnız Yığılca'ya değil bölgeye katkı sağlayacak"
Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, Sarıkaya Mağarası'nın yalnız Yığılca'ya değil bölgeye de katkı sağlayacağını belirterek, "Projenin başından bu yana desteklerini esirgemeyen valimize teşekkür ediyorum. Bu mağaranın açılışı ile Düzce'nin Türkiye'de hakettiği yeri sağlayacağına inanıyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye'deki yaklaşık 6 bin mağara içinde büyüklüğü ile ilk 10’da yer alan Sarıkaya Mağarası protokol ve ziyaretçiler tarafından gezildi. Yetkililer, mağara ile ilgili katılımcılara detaylı bilgiler verdi.



Toplam uzunluğu 1,5 km
Düzce ve bölge turizmine yeni bir soluk getirmesi hedeflenen ve Yığılca merkezine 11 km. mesafede olan Sarıkaya Mağarası'nın toplam uzunluğu 1,5 km. İçerisinde küçük bir derenin aktığı mağarada gölet ve 1 adet de şelale bulunuyor. Sarkıt, dikit ve sütunların rahatça gözlendiği mağara, milyonlarca yıl önce başlayan oluşumuna hala devam ediyor. 



Haber: C.ÜSTÜNER