Düzce’yi vahşi çöp depolamadan kurtarması amacıyla Merkez Hasanlar ve Esençam köyleri sınırları içinde kalan Hecinler mevkiindeki alanda bulunan Düzce Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi köylüleri ayaklandırdı.


Tesisteki faaliyetin Çevresel Etki Değerlendirmesi raporundaki ‘Olumlu Kararı’nın hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle Sakarya 2. İdaresi Mahkemesi tarafından durdurulmasına rağmen devam etmesine köylüler düzenledikleri eylemle tepki gösterdi.

‘Çöplükte yaşamak istemiyoruz’ diyerek toplanan kadını erkeği, büyüğü küçüğü, ellerinde dövizlerle yetkililere mesajlarını iletti. ‘Sayın Cumhurbaşkanım, Zulme dur de’ yazılı pankart açan köylüler adına Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Günal, Esençam Köyü Muhtarı Cihan Türken ve bir grup köylü basın açıklaması yaptı.

Köylülerin eyleminde Jandarma ekipleri de geniş güvenlik önlemi aldı. Düzenli Depolama Tesisinin gündelik hayatlarını ve sağlıklarını olumsuz etkilediğinden dert yanan köylüler, tesisin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme kararıyla mühürlenen tesis kapısı için yetkililerin kendilerine çalındığı açıklaması yapıldığı iddiasında bulunan köylüler, tesis girişine dökülen toprağın düzenleyecekleri eylemden dolayı olduğunu savundu.






Esençam Köyü Muhtarı Cihan Türken ve Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Günal Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek yardım istedi.




PERİŞAN OLDUK!
Köylüler, tesisle ilgili rahatsızlıklarını ‘perişan olduk’ diyerek şöyle dile getirdi. “Köyümüze kurulan çöplüğü kesinlikle istemiyoruz. İSKİ köyümüze 100 metre kadar mesafede yer alan derenin belirli yerlerine tabelalar dikti. Suya girmeyi, balık tutmayı, dere çevresine yerleşimi yasakladılar. Tüm bunlar yasakta buraya çöplük yapmak mı serbest? Bize bu tesis kurulmadan önce buraya arıtma tesisi yapılacağını söylendi. ‘Halka zarar vermeyecek. Halkın zararına değil, yararına olacak’ denildi. Bugün yaşadıklarımız ise bunun tam tersi oldu. Kokudan dolayı evimizden çıkamaz olduk. Camiye gidemez olduk. Mahkeme çöp dökülme faaliyetini verdiği kararla durdurdu. Yetkililer hem mühürlü kapıyı kendileri söküyor hem de kapının çalındığını söylüyorlar. Biz kararlıyız, ne pahasına olursa olsun bu çöplüğün kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz burada 24 saat nöbet tutacağız. Halkı perişan ettiler, perişan olduk.”

BİZİ ZEHİRLEDİLER!
Tesisteki suyun İSKİ tarafında İstanbul’a içme suyu olarak verilen dereya karışıtığını iddia eden köylüler, zehirlendiklerini haykırarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a seslendi.

“Bizi zehirlediler. Neslimizi köreltmeye çalışıyorlar. Tesisteki çöpün suyu 100 metre ileride İstanbul’a giden suya karışıyor. İstanbul’da yaşayan insanlar bu suyu içme suyu olarak kullanıyor. Bizi zehirliyorlar, sizi de zehirleyecekler. Bu yanlışa aldanmayalım. Sesimizi duyun, arkamızda olun. Biz sonuna kadar tepki göstereceğiz. Bu çöpü burada istemiyoruz. Yolumuzdan asla dönmeyeceğiz. Kanser olmayı değil, yaşamayı istiyoruz. Evimizin bahçesine çıkamaz olduk. Köyümüze bu kokudan dolayı misafir gelmez oldu. Köyümüzün bir kilometre ilerisinde baraj var. Doğa güzelliklerimiz var. Buraya artık turist gelmiyor.”
 
 
HUZURUMUZ, SAĞLIĞIMIZ BOZULDU
Bir başka köylü de 4 köyün tesisten etkilendiğini belirtti. “Hecinler, Hasanlar, Esentepe, Esençam köyleri etrafında bulunan orman talan edildi. Huzurumuz bozuldu. Bahsettiğim 4 köy zehirleniyor. Orman yok oldu, 4 köyde yaşayanların sağlığı bozuldu. Ormanımıza, havamıza, suyumuza dokunmayın. Şehrin çöpünün tamamı buraya dökülüyor. Bu çöplüğün kaldırılmasını istiyoruz.”


Köylüler, tesisi çöp dökmek için kullanan iş makinalarının köylerinden geçmesine izin vermezken sorunları çözülünceye kadar mücadele edeceklerini vurguladılar.

Haber:Y.SEVER