Düzce Belediyesi’nin Kuyumcuzade Bulvarı’na yerleştirdiği Rabia Heykeli’ne tepkiler dinmiyor. MHP ve Ülkü Ocakları’ndan sonra Atatürkçü Düşünce Derneği de heykelin kaldırılmasını talep etti. Heykel önünde toplanan dernek üyeleri adına basın açıklamasında bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in 20 Haziran’da Kuyumcuzade Bulvarı’nın başlama noktasına Rabia adında bir heykeli bırakıp gittiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bir simgenin heykelleşmesi için, o simgenin tarihi olacak, anlamı olacak, toplumun anlayışını yanıstacak, toplum onu benimseyecek, toplum onu özümseyecek, toplum onu baskın çoğunlukla kabul edecek. Sözü edilen kavşağı sözü edilen simgede bu özelliklerin hiçbiri yoktur. Bir partinin, bir Belediye başkanının, bir parti genel başkanının kabul ettiği, benimsediği simge o toplumun görüşünü, anlayışını yansıtıyormuş gibi heykelleştirilemez.”

“Simgenin altındaki yer alan sözlere itirazımız yoktur”
“Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi olarak yukarıda sözü edilen simgenin yukarıda sözü edilen kişi tarafından en yakın süre içinde kaldırılmalıdır.” diyen Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sözü edilen simgenin altındaki yer alan sözlere itirazımız yoktur. O sözlerin, o simgeyle ifadesi kabul edilemez. Edilirse ilkellik olur, bağnazlık olur, sığlık olur, tarih bilmezlik, bilinçsizlik olur. Olmuştur da. Ayrıca o sözlerin Türkiye’de siyaset yapan bir liderin sözleriymiş gibi kabul etmek, böyleymiş gibi toplu bilgilendirmek yanlıştır. O sözler tarihte birçok kişi tarafından dillendirilmiştir ve kabullenmesi gereken öz sözlerdir. Ayrıca merak edilen şudur. Tarihte kim iki bayrak demiştir, kim iki vatan demiştir, kim iki millet demiştir, kim iki devlet demiştir?”

“Kara lekeyi silme işlemi bırakanın asli görevidir”
Düzce şehrinin sözü edilen kavşağına bırakılan Rabia Heykeli’ni “kara bir leke” olarak tanımlayan Yılmaz, son olarak şu ifadeleri kullandı: “O kara lekenin derhal oradan silinmesi gerekir. Silme işlemi bırakanın asli görevidir. Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi olarak modern Türkiye Cumhuriyeti’nin modern şehri olan Düzce’mize böyle bir heykelin bırakılmasına şiddetle karşı çıktığımızı ve bu olayın takipçisi olacağımızı tüm içtenliğimizle, tüm bilincimizle ve bu şehre bağlılığımız ve sevgimizle ısrarla ifade ediyoruz.”

Haber:C.ÜSTÜNER