Geçen yılki hüsran hala devam ediyor. Fındık üreticisinin fiyattan yana yüzü 2016'da da gülmüyor. Sezonun 11 TL'den açılmasının şokunu yaşayan fındık yetiştiricileri, hasat döneminin sonuna gelinirken, dört gözle piyasanın hareketlenmesini bekliyor. Tekelleşme iddiaları ise en çok eleştirilen konu olarak ortada duruyor. Piyasayı elinde tutan büyük firmaların fiyatı yönettiğini savunan üreticiler, tüccarla baş başa kalmak istemiyor. Bu noktada TMO aracılığıyla alım yaparak ya da direkt müdahale ederek devletin fiyat ibresinin aşağıya inmesine engel olması isteniyor. Parlak yılları geriden kalan ve üreticilere olan borçları yüzünden büyük sıkıntı çeken FİSKOBİRLİK ise son 3 yıldır yeniden sahnede... Bu yıl da peşin alımla fındık alan kurumdan üreticilere çağrı var.

Hedef 20 bin ton alım

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, bu yıl 20 bin ton ürün almayı hedeflediklerini bildirdi. Bayraktar yaptığı açıklamada, bir süre önce 2016 yılı fındık alımlarına başlandığını anımsatarak, son 3 yıldan beri alımlar konusunda aynı sistemi uyguladıklarını belirtti. Günlük piyasada değişen fiyatlar üzerinden 20-30 kuruş daha fazla ödeyerek, peşin alım yaptıklarını vurgulayan Bayraktar, FİSKOBİRLİK olarak kendilerine her sezon, bir önceki yıl alınan ürünün iki katını alma hedefi koyduklarını ifade etti.

"İlla emanete bırakacaksa, FİSKOBİRLİK'e bıraksın"

Bayraktar, ürünün değerini bulması için kesinlikle fındığın emanete verilmemesi gerektiğini üç yıldır dile getirdiklerini anımsattı. FİSKOBİRLİK'in tüm depolarının üreticilere açık olduğunu kaydeden Bayraktar, "Üretici fındığını illa emanete bırakacaksa FİSKOBİRLİK'e bıraksın. Sezon başında fındığını satacak üreticilerden rica ediyorum, biz piyasanın üzerinde alım yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Öte yandan FİSKOBİRLİK'in tepesindeki isimden gelen "Bize bırakın" çağrısının üreticiler cephesinden nasıl karşılık bulacağını zaman gösterecek. Ürününü satmak için aceleci davranmayan ve emnate de mesafeli bakan üreticiler, fiyatın artmasını bekliyor. 14 TL'nin altındaki bir fiyatın ise emeklerini karşılamadığı noktasında birleşiliyor.