İl Genel Meclisi Akçakoca'ya Eylül 2011 'de yerleştirilen yapay resiflerin amaç ve hedeflerine uygun olup olmadığını araştırdı.

1 buçuk yıldır çalışma yok!

Köye Yönelik Hizmetler ve Tarım Komisyonu, Denize yerleştirilen resif alanında oluşacak gelişimin 2 yıl süreyle araştırılıp " yapay resif izleme raporu" hazırlanarak bakanlığa bildirilmesi gerekirken, yaklaşık 1 buçuk yıl olmasına rağmen herhangi bir araştırma yapılmadığı tespit etti.

Söz konusu raporda Düzce Üniversitesi bünyasinde kurulan Biyo çeşitlilik araştırma ve uygulama merkezi müdür yardımcısı Yar. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu'nun, kendilerine gerekli imkanlar sağlandığında resiflerin inceleme işlemlerinin yapabileceği bildirildi.

Toplantıda Karadeniz'de bir ilk olan yapay resif alanında oluşan gelişimin araştırılarak " yapay resif izleme raporunun " hazırlanarak bakanlığa bildirilmesini ve sonuçlarının kamuoyuna paylaşılması gerektiği kararına varıldı.

İl Genel Meclisi Kaynaşlı'daki tavuk kümeslerini de inceledi. Meclis üyelerinin Kaynaşlı'daki bir kaç tavuk kümesinde yaptıkları araştırmada küçük kümeslerde olduğu gibi büyük kümselrede de çok fazla eksiklikler olduğu ve kokuyu önleyecek veya yok edecek hiçbir önlemin alınmadığı belirtildi.

Civarda köpekler geziyor!

Raporda , "Ölü tavuklar için hiçbir yer bulunmadığı, gübrelerin gelişi güzel bir şekilde sağa sola döküldüğü, fan çıkışlarında davlumbazların bulunmadığı, su havuzlarının olmadığı daha da önemlisi çevre önlemi alınmadığı, tamamen açık olan bu yerlere başıboş köpeklerin rahatlıkla girip çıktığı, bir kümese yakın bir alanda 20 civarında köpeğin olduğunu gördük."ifadelerine yer verildi.

Kümeslerde Sorunlar Çok!

Tarım il müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde ise Kaynaşlı'da 16 işletme ve 21 adet kümes olduğu, merkez ve ilçelerdeki tavuk kümesleri ile ilgili sorunların çok olduğu fakat bunun önüne geçilemediği ifade edildi. 25 Şubat 2013 tarihinde Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri Çalıştayı sonuç bildirisinde 20 madde olarak yapılması gerekenlerle ilgili bir rapor hazırlanarak kendilerine iletildiği kaydedilirken komisyonların denetimleri daha sık yapılması kararına varıldı.

Toplantıda ayrıca Yığılca'da yapımı devam eden entegre Hastanesi İnşaatında bir aksaklık olup olmadığının incelenerek eksikliklerin araştırılması için önerge verildi. Sunulan önerge imar ve çevre komisyonlarına havale edildi.

Haber: S. KAŞKIR