Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünce Cumhuriyet Konferans Salonu'nda düzenlenen '4. Düzce Deprem Çalıştayı' kapsamında Düzce İlinin Depremselliği ve Deprem Riski konuları ele alındı. Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Arslan’ın yaptığı çalıştayda İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği’nden Özden Işık, Sakarya Üniversitesi’nden  Prof. Dr. Levent Gülen, İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Ayfer Erken ve Düzce Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Metin Kılıç  ile Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş konuşmacı olarak yer aldı.

"12 Kasım Düzce depreminden bugüne" konulu sunum gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Türkiye'de deprem riskinin sürekli olduğunu söyledi.

Geometrik verilere göre, Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer alan İstanbul'un her yıl 2 santimetre batıya doğru kaydığını aktaran Gündoğdu, "Bu hareketin enerjisini Marmara Bölgesi karşılamak zorunda. Eğer bunu karşılayamazsak daha büyük sorun olacak. Marmara Bölgesi'nde biriken enerji, olası bir depremin şiddetinin en az 7,3, en fazla 7,7 olabileceğini söylüyor. Bundan aşağı bir depremle karşılaşmayız. Önemli olan Düzce'de olduğu gibi yüksek ivmeli olmamasıdır. Bu, bir felaket olur. Böyle bir felaket olursa İstanbul'u kurtarmak çok zor olacaktır" diye konuştu.
Gündoğdu, "Düzce'de deprem oldu biz sıramızı savdık, yaklaşımı doğru değil. Bu düşünce, yanlıştır. Bir yerde deprem olursa bizim ortaya erişmemiz lazım" diye konuştu.  Düzce'nin 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da iki deprem yaşamasının "talihsizlik" olduğunu dile getiren Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Kentselleşme vizyonumuzu belirlemeliyiz. Kentsel dönüşümde halkla birlikte belediyeler yapıcı güç, üniversiteler yönlendirici olmalı. Bu iş, başka şekilde olmaz. Bu yüzden Türkiye'deki kentsel dönüşüm adına gösterilecek tek bir yapı bile yoktur. Yapılan çalışmalarda Bolu'nun da tehlikeli bölgede olduğunu gördük. Kentin ortasından sıyırıp geçen bir fay var. Risk, çok büyük. Burada riske karşı tedbir alırsak küçük aksaklıklardan kaynaklanan talihsizliklerle depremi atlatabiliriz."

Çalıştay, Gazi, Sakarya ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin de deprem konusunda sunumlarla devam etti.

Haber;S.KAŞKIR