Batı Karadeniz'in en eski yerleşim yeri olarak bilinen Konuralp'teki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aldığı kararla kazıların 12 aya yayılmasıyla bölgede çalışmalara ağırlık verildi. Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konuralp Müzesi Kazı Başkanlığında, Düzce Üniversitesi (DÜ) Bilimsel Danışmanlığı ve Düzce Belediyesi destekleriyle sürdürülen çalışmalarda bölgede ayakta kalmış en sağlam yapı olarak bilenen tiyatro bölgesinde kazı çalışmaları yürütülüyor.

17 kişilik işçi ekibi ve 4 arkeolog çalışıyor

Kazı Bilimsel Danışmanı Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emre Okan, yaptığı açıklamada, geçen ay sonunda başlayan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bölgede kazı çalışmalarının 17 kişilik bir işçi ekibi ve 4 arkeolog himayesinde sürdüğünü belirten Okan, "Bu işçi sayısı artacak. 3 kurumun ortaklığıyla şu anda devam ediyor. Düzce Belediyesinin de çok ciddi lojistik ve işçi desteğiyle kazılar devam ediyor. Bu kazı, Türkiye'de 12 aya çıkmış 62 kazıdan biri." diye konuştu.

Antik kentte kazılara hız verildi

Kazıların tiyatro bölümünde yoğunlaştığını dile getiren Okan, "12 ay boyunca kesintisiz bir iş gücü bu alanda kendini gösterecek. Çalışmalar çok daha hızlı bir biçimde devam edecek. Tabii ki bilimsel kurallara bağlı bir biçimde çalışmaları gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Özlü'den Öncü Haber'e özel değerlendirmeler

Öte yandan Öncü TV'nin 26. kuruluş yıldönümü dolayısıyla geçtiğimiz hafta Öncü Medya Grubu'nu ziyaret eden Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Düzce'nin tarihe açılan penceresi olan Konuralp'te belediye desteğiyle yürütülen çalışmalarda bahsetderken, şu bilgilendirmelerde bulunmuştu:

"100’e yakın personeli Konuralp kazılarında görevlendireceğiz"

"Her sabah Konuralp bölgesinde kazı çalışmalarına gidiyorum. Düzce Belediyesi'nde çok ciddi bir personeli, 100’e yakın personeli Konuralp kazılarında görevlendireceğiz. Şuanda 20 civarında personel orada çalışıyor Kültür Bakanlığımızla görüştük ve bir protokol imzaladık. Kültür Bakanlığı- Düzce Belediyesi ortak çalışıyoruz. Üniversitemizde danışman hocalarımız var onlar danışman müze müdürümüz ve Düzce Belediyesi'nde görevlendirdiğimiz bir arkadaşımızla beraber çalışıyorlar. Oraya güzel bir çadır kuruyoruz daha önce aldığımız depoda bekleyen bir çadır vardı onu tamir ettik oraya çadırı kuruyoruz. Bir çadırda gelen misafirlerimize ikramda bulunacağız ve bu bölgedeki kazıları bütün yıl boyunca yapacağız. Amacımız Göbeklitepe gibi olmasa da Göbeklitepe kadar Türkiye’ye bu kazı çalışmalarının önemini anlatmak. Burada sizlerden (basın) de destek istiyoruz. Gerçekten burası çok değerli bir yer yani kazıların olduğu bölge M.Ö. 3. yüzyıla kadar giden bir tarihi var. Burada büyük bir antik tiyatro var. Konuralp'teki tarihi gün ışığına çıkartacağız. Bu çalışmayı destekliyoruz. Yaklaşık 100’e yakın personel orada kazı yapılacak. Onların içinde çadırlarda ihtiyaç duydukları malzemeleri biz sağlıyoruz. Bizzat ben kendim her gün uğruyorum. Burada aynı zamanda Çevre Bakanlığı ile de bir çalışma yürütüyoruz.

Konurlap'e kültür-sanat sokağı

Sokak sağlıklaştırma adı altında bir sokağı kültür-sanat sokağı haline getireceğiz ve o sokağın başı antik tiyatroya çıkacak. Orada gelecek günlerde çadırımızda gelenlere çay kahve ikram edeceğiz ve girenlere gözleme gibi ikramlarımız olacak. Bütün Düzce’yi kazı yapmaya bekliyoruz, kazılara katkı sunmalarını bekliyoruz. Aslında Ankara’dan ve Türkiye’nin muhtelif yerlerinden bu kazılara katılmaları için misafirler bekliyoruz."