Van depreminin ardından Başbakan Erdoğan’ın hasarlı binalar sorunun çözümlenmesi yönünde yaptığı açıklamalar yıllardır süren bu sorunu yeniden gündeme getirdi. Özellikle deprem yaşayan illerde hem görüntü kirliliğine neden olan hem de tehlike saçan orta hasarlı binalardan Düzce de muzdarip. İşte bu konuyla ilgili Başkan Bayram bugün açıklamalarda bulundu.

Bayram, “Onarımı tamamlanmamış binalarla ilgili bir süreç başlattık. Bizim ve deprem bölgesindeki tüm belediyelerin orta hasarlıların onarımı ile ilgili bir yetkisi yok. Valiliklerden gelecek talebe göre belediyeler harekete geçebilir. Bizim de bu konuda çalışmamız var. Bir rapor hazırladık.” Dedi.

Raporun ayrıntıları hakkında da bilgiler veren Başkan Bayram, raporun bakanlığa teslim edileceğini ifade etti. Bayram, “ Bu rapor Başbakanımızın ve bakanımızın son depremin ardından söylemlerine uygun şekilde hazırlandı. Bu söylemler çalışmalarımızın zeminin oluşturdu. Bu raporu bakanlığa teslim edeceğiz. Bu raporda, Düzce’nin 99 da uğradığı deprem kaynaklı hasarlar, depremden bugüne gelen süreç, bugün itibariyle hasarlı binaların durumu ve 99 dan itibaren tüm binaların envanterini içeren bir rapor hazırladık. Bu raporu bakanımıza sunacağız ondan sonra süreci izleyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Bayram, Düzce’nin uygulamaya geçilecek ilk 11 il arasında olduğu ve tüm binaların kimlik kartına sahip olmasını öngören kentsel dönüşüm uygulamasına da değindi. Bayram, “ Bu yeni uygulama Kentsel dönüşüm diye tabir ediliyor ve Düzce ile ilgili de kentsel dönüşüm diye nitelendiriliyor. Bir çalışma başlaması adına bir talepte bulunacağız. Türkiye’nin her yeri deprem bölgesi bu anlamda bakanlık önceliklerini belirleyecekti. Düzce için bu konuda neler yapabiliriz işte bunun çalışmalarını yapıyoruz. Ancak 99 dan buyana orta hasarlı binalarla ilgili belediyelerin bir yetki kullanması söz konusu değil, bundan sonra bize bir yaptırım talimatı geldiğinde gerekeni yapacağız.” İfadelerini kullandı.

Haber; H. İŞCAN