Akçakoca'da tüm uyarılara karşın özellikle ağustos ayında boğulma vakalarında büyük artış yaşandı. Farklı plajlarda yaşanan boğulmaların yanı sıra geçtiğimiz günlerde aynı plajda 3 kişi birden boğuldu. Son günlerde sıkça yaşanan boğulmalar ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan
Akçakoca Denizcilik ve Yelken Kulübü Başkanı Sıtkı Şengün, alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. Şengün, "Bütün uyarılara rağmen her bayram yüzlerce trafik kazası olur, olmaya da devam edecektir. Denizde boğulma vakaları da böyledir. En az seviyeye indirmek için ne yapılabilir?
Geçmiş raporlara baktığımızda boğulma vakaları, Karaburun, Edilli ve Çay ağzı plajlarındadır. Çünkü buralar denizin içine 50 metreye kadar sığdır ve yüzme bilmeyen vatandaşlarımız bu yüzden buraları tercih etmektedir. Denizde birileri boğulurken onu herkes görür ama kıyıdakiler de iyi yüzme bilmediği için kimse kurtaramaz." dedi.

İKİ CANKURTARAN GÖREVLENDİRİLMELİ

Boğulmalara hızlı müdahale edebilmek için tek bir telefon numarası belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Şengün, "Böylelikle boğulan kimseyi görenler nereyi arayacağını bilir. Boğulma vakalarının olduğu plajlarda temmuz ve ağustos aylarında maaşları ve altındaki jetskilerin benzini olan iki cankurtaran görevlendirilmelidir. Cankurtaranlar arasında telsiz haberleşmesi olmalıdır. Kıyılardaki cankurtaranlar ise tehlikeli havalarda bayrak direklerine kırmızı bayrak çekerek ya da megafonla halkı uyarmalıdır. Plaj girişlerine bilgilendirme levhaları konmalı, acil telefon numarası yazılmalıdır. Merkezdeki kişi gelen ihbar üzerine sadece cankurtaranları değil, eş zamanlı olarak sağlık/kolluk görevlilerini de olay yerine yönlendirmelidir. Böylece denizden adam çıktığında kıyıda ambulans hazır olabilir." diye konuştu.

BÜTÇESİ YILLIK 20 MİLYAR

Bu tedbirlerin bütçesinin yıllık 20 milyar civarında olduğunu kaydeden Şengün, "Bu bütçe belediye ya da kaymakamlık tarafından çok rahat karşılanabilir. Yahut turizmden gelir elde eden işletmeler destek olur ve ihtiyaç duyulan kaynak onlar tarafından karşılanabilir. Düzce il turizminde denize açılan kapı Akçakoca ilçesidir. Düzce il yöneticilerimizin de sorumluluk alanında olan denizdeki boğulma vakalarını engelleyecek çözümler için, il bütçesinden kaynak aktarabilir. Bayramlar gibi yoğun zamanlarda Düzce il idaremiz Akçakoca’daki kurumlarımıza insan kaynağı ve maddi imkanlar açısından daha fazla destek olabilir." şeklinde konuştu. (Kaynak: Yeni Sahil Gazetesi)

 

Haber: C. ÜSTÜNER