3-4 Ekim tarihlerinde yapılan 4. Karadeniz Baro Başkanları Toplantısı sonuç bildirgesi açıklandı. Düzce Baro Başkanı Ali Dilber'in de katılım sağladığı toplantı sonucunda hazırlanan bildirgede, terörle etkin ve kararlı bir şekilde mücadele etmenin devletin tartışılmaz en temel görevi olduğu belirtildi. Ağırlıklı olarak terör konusuna yer verilen bildirgede şunlar kaydedildi:

Etkin ve kararlı mücadele vurgusu

Karadeniz Baro Başkanları olarak ülkemizde yaşanan kaotik ortam ile artan terör olayları, terörün bölgemize kadar genişlemesi nedeniyle endişe ve üzüntü içerisindeyiz. Terör, hangi gerekçe ile olursa olsun hiçbir şekilde hoş görülemez ve gösterilemez. Bu bakımdan terörle etkin ve kararlı bir şekilde mücadele etmek devletin tartışılmaz en temel görevlerindendir. Bu mücadelede, insan hakları ve hukuk kuralları içerisinde kalınmalı, teröre bulaşan kişi ve kurumlarla, masum halk ayrımı iyi yapılmalıdır. Terörle mücadele konusunda ihmali bulunan ya da yetkilerini amacı dışında kullanan kamu görevlilerinden de hukuk devleti çerçevesinde gerektiğinde hesap sorulabilmelidir. Unutulmamalıdır ki, Anayasaya ve taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre de vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak, devletin Anayasadan ve uluslar arası hukuktan kaynaklanan en temel görevleri arasındadır."

Barolar üzerlerine düşeni yapacak

Yaklaşan seçimler dolayısıyla sağduyu çağrısı yapılırken, "1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak genel seçimin, seçim güvenliği sağlanmak suretiyle, tüm olumsuzluklara rağmen halkın sağduyusu ve olgunluğu ile demokrasi tarihimize yakışır bir şekilde gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Seçim sonuçlarının sağlıklı alınabilmesi için barolar üzerlerine düşeni kararlı bir şekilde yapacaklardır." denildi.

En ağır şekilde kınıyoruz

Son olarak Ahmet Hakan'la gündeme gelen basına yönelik saldırıları da kınayan baro başkanları, "Usul ve üslubunca dile getirilen eleştiri, öneri ve fikirlere tahammül ve saygı göstererek bunlara kulak vermek demokratik kültüre yaraşır bir tavırdır, bu ortamı sağlamak ise demokratik hukuk devletinin tartışılmaz görevidir. Buna rağmen son günlerde, demokrasilerin olmazsa olmazlarından olan basın ve ifade özgürlüğüne karşı yapılan fiili saldırılar ile dolaylı müdahaleleri en ağır şekilde kınıyoruz. Ülkenin bunca yoğun ve ağır gündeminde ikinci plana düşen Hukuk Devleti ve Hukukun üstünlüğüne karşı yapılan tecavüzlere karşı duyarlılığımız önceden olduğu gibi devam etmektedir. Karadeniz Baro Başkanları olarak, belirttiğimiz hususların takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız." ifadelerine yer verdi.

Haber;C:ÜSTÜNER