Ayakta durmaya çalışıyorlar
2007 yılında açılan Bolu Dağı Tüneli, D-100 karayolu kenarında faaliyet gösteren tesisleri olumsuz etkilemiş, özellikle küçük işletmeler bu duruma direnememiş ve bir daha açılmamak üzere kepenklerini kapatmak zorunda kalmıştı. Tünelin hizmete girmesiyle sürücülerin TEM'i tercih etmesi, Bolu Dağı yolunu kullanan sürücülerin bıçak gibi kesilmesine neden olurken, Kaynaşlı'nın ekonomisi büyük zarar gördü. Bölgedeki büyük tesis sahipleri ise çareyi birleşerek bir şirket kurmakta buldu. İşlerini vuran tünelin çıkışına büyük bir tesis yaptıran şirket, hem yüzlerce kişiye ekmek kapısı sağladı hem de kötü gidişata bu şekilde dur dedi. Ancak gücü bu şirkete ortak olmaya yetmeyen esnaf ise, ya işyerini kapattı ya da çalışan sayısının azaltma yoluna giderek hala ayakta durmaya çalışıyor.

İcraat yavaş
Düzce'de Bolu Dağı'nın tekrar eski günlerine dönmesi için Valilik öncülüğünde yapılan toplantılarla çözümler üretilirken yolun nasıl tekrar cazip hale getirileceği konusu üzerine duruluyor. D-100 kenarındaki tesislerin ayağa kalması için önce yolun daha fazla kullanılır hale gelmesinin sağlanması gerektiği vurgulanırken ancak konu icraata gelince çalışmalar oldukça yavaş ilerliyor. 2012 yılında yapılacağı açıklanan Bolu Dağı’nın ışıklandırma ve asfalt işi 2013 yılına sarkarken Abant Kavşağı ile Kaynaşlı arasında bulunan 14 kilometrelik alanın yeniden düzenlenmesini kapsayan çalışmaların ne zaman başlayacağı konusunda ise henüz netlik yok. Bunun yanı sıra Kaynaşlı istikametindeki atıl durumda ve barakayı andıran yapılar içinde çalışma yapılması şart. Yol güzergahında çirkin bir görüntü çizen yapıların kaldırılarak yerine modern tesislerin yapılması için harekete geçilmeli. Kaynaşlı, D-100 karayolu ile bir bütün olarak ele alınıp ilçe merkeziyle birlikte estetik bir görünüme kavuşturulmalı.

153 işletme vardı
Öte yandan Bolu Dağı Tüneli, ulaşıma açılmadan önce, D-100 Karayolu Kaynaşlı Abant Sapağı arasında 153 işletme bulunuyordu. Bu işletme ve tesislerde 3 bin 600 civarında işçi istihdam ediliyordu. Bolu Dağı Tüneli'nin ulaşıma açılmasının ardından bu tesislerin büyük bir bölümü kapandı. Aile şirketi olarak işletilen birkaç esnaf yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Öncü TV'ye konuk olan Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz da tünelin açılmasının üzerinden 6 yıl gibi bir süre geçmesine karşın Kaynaşlı'nın hala ekonomik anlamda toparlanmaya çalıştığını şu sözlerle vurgulamıştı: “Bolu Dağı Tüneli açıldıktan sonra Kaynaşlı ekonomik, kültürel, sosyal anlamda zarar gördü. Nasıl gördü, artık direk gidiyorlar, tünele girince bizi görmeden geçiyorlar. Burada birliktelik önemli, sorunlar için çözüm önemli.”

Çarpık yapılaşma kalkmalı

Kaynaşlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Enver Akyüz de mikrofonlarımıza yaptığ açıklamada, ilçe merkezinin D-100 geçişi gibi bir hale geldiğini belirtmiş, yol kenarındaki baraka görünümündeki yapıların görüntü kirliliğinin neden olduğuna ve kaldırılması gerektiğine dikkat çekmişti. Kaynaşlı Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Necmettin Bulut ise, esnafın durumunun içler acısı halde olduğunu vurgulamış, ilçeye kötü bir imaj çizdiren çarpık yapıların halk tarafından kiraya verilerek gelir kapısı haline geldiğini söylemişti.


Şimdi mevcut tesislerin aktif halde devam edebilmesi için bir marka olan Bolu Dağı'nı turizme kazandırmak ve gelir elde etmek için çalışmaların hız kazanması isteniyor.

Haber: C. ÜSTÜNER