Bolu Belediyesi tarihinin en büyük projesi başladı. Bolu Belediye Başkanı Özcan, kısa süre önce Atık Su Arıtma Tesisi’nde yapımına başlanılan “İleri Biyolojik Atık Su Artırma Tesisi”nde incelemelerde bulundu.  

Belediye tarihinin en büyük projesi olacak

Yaklaşık 65 milyon TL yatırım bedelli projeyi yerinde inceleyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, tesis hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bolu Belediyesi tarihinin en büyük projesini başlattık. Burası yaklaşık 65 milyon liraya mal olacak ileri biyolojik arıtma. Şunu iddialı bir şekilde söylüyoruz; bizim büyüklüğümüzdeki şehirlerde bu teknolojiye sahip bir arıtma yok. Birçok ile örnek olacak inşallah.” dedi.

Başkan Özcan: Tesis işleme kapasitesi iki katına çıkacak

Kısa süre önce yapımına başlanılan tesisin teknik özelliklerinden bahseden Başkan Özcan, “Şu an bunduğumuz sistem klasik aktif çamur istemi olarak adlandırılıyor. Burada sadece karbonu bertaraf edebiliyoruz. Ama bu ileri biyolojik arıtmamız tamamlanınca karbonun yanı sıra azot ve fosforu da tamamen temizlemiş olacağız. Bu tesisin işleme kapasitesi 39 bin metre küp, ileri biyolojik arıtma devreye girdiğinde 39 bin metre küp yaklaşık iki katına çıkarak 77 bin metre küp olacak. Zannediyorum en iyi ihtimal ile 2035 yılına kadar yeni bir tesise ihtiyacımız olamayacak. Eskisinden yenisine geçiş yaparken bir süre yani 1 aya arıtmanın kapalı kalması söz konusu olacak. Ama arkadaşlarımız hiç kapatmadan veya kapatma süresini kısaltmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

“Koku problemi ortadan kalkacak”

Yeni tesisin çevreye koku salmayacağını müjdeleyen Özcan, “Şunun garantisini Bolu halkına veriyoruz: Yeni tesis tamamen kokusuz bir tesis olacak! Özellikle Karacaağaç Mahallemiz ve Yenigeçitveren Köyümüz yıllardır bu arıtmanın kokusu anlamında mağdur oldu. Şimdiden koku probleminin tamamen ortadan kalkacağını müjdeleyebilirim. Çıkış suyuna ‘ultraviyole sistem’ entegre ederek burada arıtılan suyun önce buradaki yeşil alanlarda kullanılması sonrada yapılacak. Ek bir yatırımla Bolu’daki yeşil alanlarımızın sulanmasında arıtılan suyu kullanmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin örnek tesislerinden bir tanesi olacak”

Tüm Türkiye’ye örnek gösterilecek bir projeyi Bolu’ya kazandıracakları söyleyen Özcan, “2035 yılına kadar bunun ömrü olacak dedik. Sonradan artan nüfusa göre bunların geliştirilmesi gerekecek. Bu yaptığımız tesis bundan sonraki teknolojilere uyumlu bir tesis olacak. O yüzden bundan sonra yapılacak olan yeni arıtmaların 3’üncü etabın maliyetini mümkün olduğu kadar düşürmüş olacak, bu özelliği ile.  Bu Türkiye’nin örnek tesislerinden bir tanesi olacak. Geç kalınmış bir tesis. Biliyorsunuz bunun ihalesi geçtiğimiz dönem yapılmış. Ancak müteahhit kısa bir süre sonra tasfiyeye gitmek istemiş o zamanki yasadan yaralanarak. Tabi tasfiye işlemleri oldukça uzun sürdü. Projede de biraz değişiklikler yapmak, daha kullanışlı hale getirmek suretiyle tasfiye işlemleri biter bitmez biz bunun ihalesini hemen gerçekleştirdik. Şu ana kadar Bolu Belediyesi tarihindeki en değerli projemiz. En çok para harcayacağımız projemiz. Bolu’muz yakışan Türkiye’de örnek olarak gösterilecek bir arıtma kazanmış olacağız.” dedi.

“400 günden daha kısa sürede tamamlamak istiyoruz”

Dev tesisin 400 günden daha kısa bir sürede tamamlayıp hizmete sokmayı hedeflediklerini belirten Özcan, “İşin süresi ihalede 500 gün olarak öngörülmüştü. Çalışmalar burada başladı. Bizde ödeme konusunda bir sıkıntı olmayacağının sözünü verdik. İnşallah bu 500 günlük süreyi 400 belki daha altına düşürmek istiyoruz. Şu zannediyorum Haziran ayında normal prosedürün önüne geçeceklerini bize söylemiş oldular.” diye konuştu.