Borcu olan esnafa müjde! Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne borcu olan esnaf yeni gelen düzenleme işle borçlarını yapılandırabilecek. Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı, gelen yeni düzenlemeye ilişkin bilgi vermek amacıyla bir basın açıklaması yaptı.

15 Temmuz darbe girişiminin esnafa verdiği zarar ile ilgili bir çalışma yapılmasının ortaya çıktığını ve bazı şartlarla borcu olan, takibe düşmüş esnaflarımızla alakalı bir yapılanma ihtiyacının duyulduğunu kaydeden Taşlı şöyle konuştu:

“Gönderilen genelgeye göre 15 Temmuz hain darbe girişiminin zararı 60 milyon TL olarak ortaya çıkarılmış. Ülke ekonomimize zarar vermiştir. Esnafımıza da nasıl zarar verdiği açıkça ortadadır. Bununla beraber alacağı krediye ödeyemeyecekleri de açıkça ortadadır. Bundan dolayı da 28 Haziran 2016’da yapılan yapılandırmanın usul ve şartlarıyla bir kez daha 8 Ağustos 2017 tarihi itibariyle tekrar yürürlüğe girilmesi için bakanlığımızdan gerekli müsaadeler alınmıştır.”

29 Eylül son gün
Bu yapılanma ile ilgili 6 şartın olduğunu belirten Taşlı şu ifadelerde bulundu:

“Bunun ilk ayağı 31 Temmuz 2017’ye kadar banka takibine düşmüş esnaflar bu yapılanmadan faydalanabilecek. Banka takibine düşmüş esnafların faydalanabileceği yapılandırma sadece bizim kurumumuzu kapsamaktadır. Sadece Türkiye genelindeki Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinin esnaflardan alacağı olan miktarla alakalı bir yapılandırma bu. Son başvuru süresi 29 Eylül 2017 olarak belirlendi.”

Nasıl faydalanacaksınız?
Esnafın bu yapılandırmadan nasıl faydalanacaklarının bilgisini veren Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı şu açıklamalarda bulundu:

“Ana para borçları kaç para ise tamamını getiren esnafımıza hiçbir şekilde gecikme faizi alınamayacak. Peşin ödemeyenler 12-24 aylık taksit seçenekleri var. 12 aylık taksit seçeneğini kullanacaklar basit faiz hesaplaması ile yıllık yüzde 8 bir faiz üzerine eklenerek 12 eşit taksite bölünecek. İlk taksiti peşin ödemek zorunda. 24 aya taksitlendirmek istiyorsa yine ilk taksiti peşin ödeyip yıllık yüzde 12’lik faiz ödemek zorunda kalarak borcunu yapılandırabilecek. 2016’da yapılandırma yapanlar ödemelerine devam edecek. Ancak 2016 yılından önce ve şu ana kadar taksitlendirme yapmayanlar ya da taksitlendirme yapıp da ödeyemeyip şu anda yapılandırması bozulanlar yine söylediğimiz şartlarda yapılandırmadan faydalanabilecek. İcra takibi ve gerekli yasal işlemi yapılmış üyeler anaparanın yüzde 50’sini peşin ödemek şartıyla yapılandırmadan faydalanabilecek.”

Şehit yakınlarına 48 ay vade
Şehit yakını olan esnaflara ilişkin de bir düzenlemenin olduğunu belirten Taşlı şöyle konuştu:

“Eğer Düzce’de şehit yakınlarımızın birinci ve ikinci derece yakını esnaflarımız var ise onlar aynı şartların haricinde 48 aya kadar vadelendirme yapabilecek. Ayrıca bir hiçbir üyemizi avukat aracılığı ile yasal takibe sokmadığımız için biz de hiçbir üyemiz avukat parası ödemeyecek.”

Taşlı son olarak esnafın bu fırsatı kaçırmamalarını söyleyerek yaklaşan Kurban Bayramını da kutladı.

Haber: Ö. YILMAZ