Düzce’de boşanmalar üzerine bir araştırma yapan Düzce Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmetler bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Kamil Alptekin, Düzce’deki boşanmaların periyodik bir şekilde arttığını ve boşanmaların en büyük nedeninin ekonomik olduğunu ifade etti.

Alptekin: “Düzce’de 2008 yılında boşanmalarla ilgili bir araştırma yaptım. Düzce’deki boşanmaların oranına bakıldığında boşanmaların öyle abartılacak kadar patlama yapmadığını gözlemledim. Düzce’de boşanmalarda belirli periyodik bir artış var ama öyle patlama yapılacak kadar bir boşanma söz konusu değil. Boşanmaların sebeplerine bakıldığında en büyük sebebin ekonomik sorun olduğunu gördük. Ekonominin de kendine göre dallarının olduğunu gördük. Bir de Düzce’nin yapısı ile ilgili boşanma sebepleri var. Düzce’de hala bir şehir kimliği mevcut değil. Bunu söyleyerek de Düzce’yi eleştirmek gerekir. Boşanmalarda bir de küçük yaşta evlenme ve kaçarak evlenmeler de etken. Küçük yaşta evlenen birisi sağlıklı düşünemiyor ve boşanmayı bir çözüm yolu olarak görüyor.”

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden alınan verilere göre 2009 yılında Düzce Merkezde 294 çift boşanırken bu sayı ilçelerle birlikte 448 olarak kayıtlara geçti. 2010 yılına bakıldığında Düzce Merkezde 374 çiftin boşandığı görülürken bu sayının genele baktığımızda 568 olduğunu görüyoruz.
2011 yılında 12 Mayıs tarihi itibari ile boşanma sayılarının Düzce İl Genelinde 149 olduğu görülürken bu sayının yıl sonu itibari ile 2010 yılı rakamlarını geçeceği ifade edildi. Bu da gösteriyor ki Düzce’de boşanma oranlarında periyodik bir artış var.
Konu ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu yaptığı araştırmada boşanmaların en büyük nedeninin maddi sıkıntılar olduğunu ve bunun yanı sıra kadın erkek arasındaki gelir gider kavgasının olduğunu açıkladı.

Ayrıca boşanmaların diğer bir sebebinin ise kaçarak evlenmeler ve küçük yaşta evlenmeler olduğunu belirtildi.

Haber; R. BAL