Vali Vasip Şahin 12 Kasım 1999 tarihinde yaşanan deprem felaketinin 12. Yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. 12 Kasım’ın Düzce için acı, aynı zamanda hasretle dolu bir gün olduğunu hatırlatan Vali Şahin, “öncelikle 12 kasım 1999 yılında kaybettiğimiz tüm deprem şehitlerimize rahmet diliyorum. Onların acısı hala yüreğimizde tazeliğini korumaya devam ediyor.” diyerek,  bugün Düzce’de yaşayanlar olarak bu acıyı bir taraftan yüreğimizde hissederken diğer taraftan bu acıların bir daha tekrarlanmaması için elimizden gelen dikkat ve sorumluluğu göstermemiz gerektiğini vurguladı.
Şahin, “Bu yüzden atacağımız her adımda yapacağımız her binada bu özen ve dikkati göstermek durumundayız. Şuna kadar yapılan uygulamalara baktığımızda Düzce’nin büyük dikkat ve özen gösterdiğini biliyoruz. Dikkat ve özen göstermeyen az sayıda kişi de olsa onlara zamanında ilgili kurumlar tarafından müdahale edilmektedir. Bu noktada kurumlarımız olabildiğince tavizsiz çalışıyorlar. Bizler sadece kurumlar olarak bu sorumluluğu taşımakla bunun altından kalkamayız, vatandaşlarımızın da bu konuda kurumlar kadar dikkatli ve sorumlu davranması lazım. Sivil toplum kuruluşlarımız bu noktada hem vatandaşlarımızı hem de bizleri ikaz edici uyarıcı zaman zaman da aydınlatıcı görevlerini de ihmal etmemeliler.” Dedi.
Düzce olası bir depreme hazır mı?
Düzce’de hala çözümlenemeyen hasarlı bina sorununa da değinen Vali Vasip Şahin, depreme ne kadar hazır olunduğunun ancak yeni bir depremle tespit edilebileceğini ifade etti.Şahin, “ Şuan biz kendimizce depreme olabildiğince hazırlanıyoruz ve buna karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Düzce’nin 99 depreminden sonra gereken dersi çıkardığını düşünüyoruz. Hem beton kalitesi hem inşaat kalitesi açısında ve binaların yüksekliği, kat adeti açısından olabildiğince dikkatli davranıyor. Ancak bu biz her şeye çok çok hazırlıyız anlamına gelmemeli. Ne kadar hazırlıklı olursak olalım dikkatli ve duyarlı olmalıyız. Şuandaki duruma bakıldığında toplamda bin 238 tane orta hasarlı bina bulunuyor, ağır hasarlı binaysa bulunmuyor. Resmi rakamlarda bunlar iskân ruhsatını almamış binalar. Yoksa bunların büyük bir kısmı onarılmış. Gayri resmi yaptığımız tetkiklerde büyük bir kısmı onarılmış. Bunlarda iskân ruhsatları ve teknik raporlarla sağlanır. Biz vatandaşlarımızın bu eksikliklerini biran önce tamamlamaya davet ediyoruz. Haziran ayında her yıl uzatılan bir yıllık süre doldu. Bu yıl uzatılmadı. Artık vatandaşlarımızın bu konuda eksiği olan varsa biran önce tamamlaması ve biran önce ruhsatlarını almaları gerektiği konusunda duyurulara başladık. Bu konuyla ilgili Kurumlarımızın neler yapacağı, vatandaşlarımızın eksikliklerinin neler olacağı konusunda bir takım tespitlerin ardından işlemler hemen başlayacak. Bugün orta hasarlı görünüp de hasar almayan birçok bina aslında tadilatta kullanımda, eksikliklerin giderilmesi konusunda birçok şey yapılmış, bir tek ruhsat işlemleri yapılmamış. Bu arada hiç işlemlerine başlanmamış teknik tadilatını henüz yapılmamış binalarımızda az sayıda da olsa var. Eğer gerekli ikazların sonra yapılmazsa yıkılması yoluna gidilecek.” Şeklinde konuştu.

Haber; H. İŞCAN