Valilik toplantı salonunda yapılan Kırsal Ekonomik Çeşitlilik örnek çilek yetiştirme projesi tanıtım toplantısında konuşan Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, daha önce Çamköy’de uygulanan çilek projesinin olduğu 33 dönümlük arazinin TOKİ’ye tahsis edildiğini ve çilek projesinin bittiğini ifade etti. Konutun da lazım olduğunun altını çizen Şahin, tarım arazilerine konut yapılmasının yanlış olduğunu ifade etti ve Düzce ovasının değerinin ancak kaybedince anlaşılacağını vurgulayarak, konutların yüksek yerleri yapılması gerektiğini ve tarım arazilerinin korunması gerektiğini belirtti.

“Çilek projesinde Çamköy’de daha önce uygulama yaptık. Tam ürettik roman vatandaşların ellerine verdik. Onlar da kendilerine Pazar buldular. 33 dönümlük araziye TOKİ konutu yapılması için karar verildi. Büyüklerimiz öyle istemiş. Roman vatandaşlarımız çalışmayı öğrenmişti. Tabi konut da lazım. Ama tarım arazilerimize konut yapmamamız gerekiyor. Konutlar yüksek yerlere yapılmalı. Bu ova değerli. Ancak değerini kaybedince anlarız. Bu arazileri biz çok ararız. Korumamız gerekir diye düşünüyorum.”

Daha sonra tarım alanında diğer illere göre geride kalındığını ifade eden Şahin, iki büyük şehrin arasında olmamıza rağmen projelerden yararlanma konusunda diğer illere göre geri planda kaldık. Bunun sebebi de ilimizin projelere açık olmaması.” İfadelerini kullandı.

“AB projelerinde eğitim alanını dışarıda tutarsak yeterince faydalanamıyoruz. Tarım alanında 5 projemiz var. bu sayı az. Bunun en büyük nedeni Düzce’nin projelere açık olmaması. Biz her çağrıya açık olmak cevap vermek istiyoruz.”

Daha sonra konuşan Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, projenin toplam bütçesinin 181 bin Euro olduğunu ifade ederek çileği fındığa alternatif olarak başlatmak istediklerini belirtti.

Son olarak konuşan İl Genel Sekreter Yardımcısı Selim Metin, projenin 18 ayda başarıya ulaşmasının hedeflediklerini ve Düzce’de 284 bin Euroluk proje yaptıklarını ifade etti.

Haber; R. BAL