Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Emin Zararsız, emekli maaşları arasındaki farkın giderilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne açılan davanın sonucunun 'ödeme' noktasında bir değişikliğe yol açacağını düşünmüyor. 2 milyon 200 bin emekliyi ilgilendiren davadan emekliler lehine sonuçlanması halinde 8,1 milyar lira maliyet çıkacağını kaydeden Zararsız, "Mahkemeden iptal çıksa bile geriye dönük ödeme olmayacağını düşünüyorum." dedi.
SGK Başkanı Zararsız, emekli maaşları, emeklilerden kesilen aidatlar ve KEY ödemeleriyle ilgilide açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 13 farklı türde emekli maaşı hesaplaması yapıldığı bilgisini veren Zararsız, düzenlemelerin yapıldığı yıllara ait işçiler, tarım işçileri, Bağ-Kurlular, tarım Bağ-Kurlular ve memurlar ana çatı olmak üzere farklı maaş bağlama yöntemleri bulunduğunu aktardı.
Sistem değişikliklerinde intibak yapılmadığı için maaşlar arasında farklılık meydana geldiğini dile getiren Emin Zararsız, 2000 yılı öncesi ve 2000 yılı sonrası emekliler arasındaki maaş farkının kaldırılması için iş mahkemesi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne giden konuya SGK'nın itirazının söz konusu olmadığını söyledi. Kurum olarak Yüksek Mahkemeye savunma sunacaklarını aktaran Zararsız, "Böyle bir düzenlemenin kamuoyuna yansıtıldığı şekliyle emeklilerin lehlerine sonuçlandığını düşünseniz bile 2 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiriyor. Maliyeti 8,1 milyar lira. Ancak bunlar birikimli bir maaş farkı almayacaklar." diye konuştu.
Mahkemeye sunacakları savunmada maliyet konusunu da gündeme getireceklerini vurgulayan Zararsız, "Mahkemeden iptal çıksa bile geçmişe dönük ödeme olmayacağın düşünüyorum." ifadelerini kullandı. Zararsız, bu konunun sürekli gündemde tutularak emeklilere duygu sömürüsü yapıldığını savundu. Emeklilik yaşında geçmişte yapılan değişiklikler sebebiyle sistemin bozulduğu bilgisini veren Zararsız, "Halen 46 yaşında emekli üretiyoruz. 65 yaş uygulaması 2030'lu, 2040'lı yıllarda hayata geçecek." dedi.
Konut Edindirme Yardımı ödemeleri konusunda listede adı olan olmayan herkesin SGK'ya başvurduğunu söyleyen Zararsız, kurum olarak sadece işçi ve işçi emeklilerin KEY ödemelerinde yetkili olduklarına işaret etti. Buna rağmen bütün memurların da SGK'ya müracaat ettiğini kaydetti. KEY ödemesi konusunda 6 bin 900 kurumun sorumlu olduğunu da vurguladı.