Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden, Ercan Topaca imzasıyla  yapılan bir açıklama ile nüfusu artan belediyelerin başkan ödeneklerinin yasada belirtilen dilimlere göre hesaplanmasının yasal zorunluluk olduğu belirtildi. Türkiye genelinde pek çok belediyenin nüfusu düşerken, katılımlar ile Düzce Merkezin nüfusunun yüz bin kişiyi aşacak olması nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Keleş de bu zorunluluktan karlı çıkacak.

81 İlin valiliğine gönderilen açıklamada, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun belediye başkanının özlük haklarını düzenleyen 39’uncu maddesine göre Belediye başkanlarının ödeneklerinin belde nüfusunun esas alınarak düzenlendiği belirtilirken, belediye başkanlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile yapılan son sayımın sonuçlarına göre ödeneklerinin tespit edilmesinin yasal zorunluluk olduğu kaydedildi.

Belediyeler Kanunu’na göre, nüfusu 50 ila 100 bin arasında başkan ödeneklerine esas olan gösterge 100 bin iken, 100 binin üzerindeki belediyelerin göstergesi ise 115 bin olarak tanımlanıyor.

Geçen yıl yapılan nüfus sayımından önce 57 bin 600 olan Düzce Merkezin nüfusu Adrese Dayalı Nüfus sistemi ile yapılan sayımın ardından 94 bin 637 olarak açıklanmıştı. Yılbaşı itibarıyla katılan dokuz köy de eklendiğinde Düzce’nin nüfusu  107 bin 95’e yükseldi.

Nüfusun yüz bini aşması nedeniyle Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in ödeneğinde yüzde onbeşlik bir artış gerçekleşiyor. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre uygulama şubat ayı başından itibaren geçerli olacak.