BOLU'DA SÜREÇ SORUNSUZ İLERLİYOR

Düzce'de şehrin içinde kalan eski sanayi çarşısının Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kaldırılması planlanırken, aynı çalışmanın yürütüldüğü Bolu, talep toplama aşamasına geldi. Uzun yıllardır iki kentte de gündemde olan sanayinin şehir dışına taşınması konusunda Bolu'nun izlediği yol, sürecin sorunsuz ilerlemesini sağladı. Vali ve belediye başkanının belli periyotlarla esnafla yaptığı bilgilendirme toplantıları, uyum içerisinde projenin hayata geçirilmesine zemin hazırladı. Esnafların görüş ve talepleri doğrultusunda şekillenen projede sanayi esnafının işlerini daha sağlıklı bir şekilde devam ettirmesine yönelik planlamalar yapıldı.

DÜZCE'DE TEDİRGİNLİK HAKİM

Sanayi sitesinin şehir merkezine yakın olmasının yarattığı olumsuzluklardan Düzce'nin kurtulması için başlatılacak çalışmalar, D-100 karayolunun güney kısmında bulunan, 'eski sanayi çarşısı' olarak adlandırılan 21.640 hektarlık alanda uygulanacak. Bir süre önce Düzce Belediyesi kentsel dönüşüm sahasına 18 Temmuz Stadyumu, Nurettin Zafer Stadı ve diğer spor alanlarına katmak için adım atsa da Gençlik ve Spor Bakanlığı bu talebe olumsuz yanıt verdi. Belediye projeye son şeklini vermek için çalışmalarını sürdürürken, Bolu'nun aksine toplantı yapılmamasından şikayetçi olan sanayi esnafının tedirgin olduğu ortaya çıktı. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI DEĞİLİZ ANCAK ALTERNATİFİMİZ YOK”

Sanayi esnafı kentsel dünüşüme karşı olmadıklarını şehir merkezinin ortasında kaldıklarını ancak alternatiflerinin de olmadıklarını bu yüzden de mağdur olduklarını söyledi. Düzce eski sanayi esnaflarından Bekir Usta, “Kentsel dönüşüme karşı değiliz alternatifimiz yok. Biz şehrin merkezinde kaldık. Kimse sizin gibi gelip bizim derdimizi dinlemedi, çözüm sunmadı. Burada 400’ün üzerinde esnaf var. Bunları nereye toplayacaklar, değerini nasıl biçecekler? Yeni sanayi 35 senedir bitmedi. Orayı yapan ustaların yarısı ya öldü ya da işi bıraktı. Biz ne olacağız? Bizi çağırıp toplantı da yapmadılar. Tamam beni çıkartsınlar ama bana bir şey sunsunlar. Ben 40 senemi verdim dükkan alabilmek için. Yetkililerimizin toplantı yapması ve bizi de çağırmaları lazım. Birlikte çözüm yolları aramalıyız. Bu böyle olmaz. Kentsel dönüşüme girdi burası diyorlar benim dükkanım için benim haberim yok.” diyerek sitemde bulundu.

"DESTEK VERİRİZ AMA BİR ŞARTLA"

Esnaf, şehrin merkezinde sanayi olmaması gerektiğinde hem fikir. Ancak bu konudaki düşünceleri de sabit: “Benim mülkümün değerini verin!”

Sanayi esnaflarından Olgun Çekirge, konuyla ilgili düşüncelerini şu cümlelerle dile getirdi: “Benim mülkümün değerini versinler. Ben bu işi bırakacak değilim. Yeni gösterilecek yerden dükkanımı yine alırım. Ama herkes toplu bir şekilde giderse giderim. Aksi takdirde gitmem. Dükkanımın değeri neyse onu istiyorum. Herkes "Esnafla anlaştık" diye konuşuyor. Benimle gelip kimse anlaşmadı. Medyadan ve gazeteden ne duyuyorsak onu biliyoruz. Bu kadar insan ne yapacak? Yetkililer gelsin bizimle de bir fikir alışverişinde bulunsun.”

 

"ESNAFA DÜKKAN KALMADI!"

Yetkililerden açıklama bekleyen esnaflar, Küçük Sanayi’nin temelinin 35 sene önce atıldığını ve hala bitmediğini belirtti. "Artık bitmeyecek" diye düşünerek var olan dükkanlarını da sattıklarını belirten bazı esnaflar, ayrıca dikkat çeken bir açıklama bulundu. Eski Sanayi Çarşısı'nda toplu dükkan alımlarının olduğunu öne süren esnaflar, mevcut sanayideki esnafa dükkan kalmadığını söyledi. Yeni sanayiye geçtiklerinde hem borçlu hem de kiracı olmak istemeyen eski sanayi esnafı yetkililere karşı sitemkar konuştu. Esnaf kentsel dönüşüm projesinin bir an önce açıklığa kavuşması için çağrıda bulundu.


Haber; Ö. YILMAZ