TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada,  Çevre Kanunu'ndaki değişikleri değerlendirdi.

“İşletmeler zaman zaman sorumluluktan kaçıyor”

Yapılan değişiklikle çevre kirliliğinin önlenmesi için işletmelerden teminat alınmasını olumlu bir adım olarak gören Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, “Ülkemizde doğayı kirleten, çevre sorunları yaratan işletmeler zaman zaman sorumluluktan kaçmaktadır. İşletmesini kapatıp giden tesislerin yarattığı çevresel maliyet kamu kaynaklarından yani bizlerin cebinden karşılanmaktadır. Bu teminat yaklaşımı ile işletmelerin doğrudan sorumlu tutulması sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Hava kirliliğine karşı 2 önemli düzenleme

Hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik yapılan iki düzenleme ise şöyle aktarıldı: “Birincisi, taşıtlardan kaynaklı egzoz emisyonlarının yarattığı kirliliğe yöneliktir. Egzoz gazı emisyonuna dair cezalar çeşitlendirilmiştir. Aracında partikül filtresi olmayanlara ve ölçümlerde hile yapanlar veya yetkisiz ölçüm yapanlara da ceza getirilmiştir.”

“Sıfır atığı uygulayan belediyelere teşvik”

Sıfır atığı uygulayan belediyelere teşvik verileceği anımsatılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Belediyeler atıkların ayrı toplanması ve bertarafı konusunda başarısız olmuşlardır. Yetkilendirilmiş kuruluşların beyan ve evraklarında sahtelikler olduğuna dair birçok haber kamuoyuna yansımıştır. Bu başarısızlığın giderilmesi için depozito uygulaması ve teşvik yaklaşımı verimli uygulanması halinde başarılı olabilecektir. Çevre sorunlarının çözümü toplumsal bilinçten geçmektedir. Oda olarak bu düzenlemelerin hayata geçirilmesinin takipçisi olacak, eksiklikleri kamuoyu ile paylaşarak çözüm üretilmesinde rol alacaktır.

“Değişiklikleri hayata geçirmek için kamuya çevre mühendisi lazım!”

Çevre Kanunu’ndaki değişikliklerin çevre denetiminin önemini daha da arttırdığı üzerinde durularak, “İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinde yeterli sayıda çevre mühendisi bulunmamaktadır. Gerek egzoz emisyon denetimi, gerekse katı yakıtların denetimi için daha fazla personele ihtiyaç olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda, değişikliğin uygulanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taşra teşkilatları çevre mühendisleri ile güçlendirilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Çevre mühendisleri artık ön koşul olmadan çalışabilecek

Ayrıca Çevre Kanunu'nda çevre mühendislerinin artık herhangi bir ön koşul olmadan çalışabileceğine dair düzenlemenin de yer aldığı bildirildi. Artık, çevre görevlisi, danışmanlık hizmetleri, çevre yönetim birimi gibi görevlerde yer alacak çevre mühendislerinin herhangi bir ön koşula tabi olmadan, ücret ödemeden, kendi diplomaları ile çalışabileceği kaydedildi.

HABER: C. ÜSTÜNER


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8