Düzce Kasrı'nın yıkılmasıyla ilgili belediye meclisine soru önergesi veren ve performans raporunun kamuoyuyla paylaşılmasını talep eden İYİ Parti Grubu'na Düzce Belediyesi tarafından 2020 haziran ayında hazırlanmış bir ön rapor verildi. Bunun üzerine yazılı bir açıklama yapan İYİ Parti, paylaşılan raporun bir ön inceleme raporu olduğunu ve temelde teknik veri ve kanıtlardan ziyade, gözleme dayandığına dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Düzce Kasrı’nın yıkılması ile alakalı kamuoyunda oluşan soru işaretleri ile ilgili belediye yetkililerince tarafımıza 10 Ağustos tarihinde bir rapor verilmiştir. Yıkımın teknik alt yapısı ile alakalı bir ön çalışma olan bu rapor ve Kasrın yıkımı ile alakalı, konunun uzmanı Belediye Meclis Üyelerimizin de incelemeleri sonucu dikkat çekmek istediğimiz hususlar şunlardır.

1. 10 Ağustos tarihli ilişikte kapak resmini paylaştığımız bu rapor bir ön inceleme raporu olup, temelde teknik veri ve kanıtlardan ziyade, ağırlıklı olarak fotoğraflara ve gözleme dayanmaktadır.

“ PERFORMANS RAPORU BİR AN ÖNCE KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALIDIR”

2. Yıkımın gerekçesinin inandırıcı temele dayanması için  zaten şu ana kadar hazır olması gereken ve elimize hala ulaşmamasını anlayamadığımız, performans raporunun bir an önce kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Performans Raporu yıkım esnasında hazır değil ise de bu bilgi açıkça Düzceliler ile paylaşılmalıdır.

3. Resimlerde bazı taşıyıcı eleman resimleri konmuştur ki yıkım yapılacak ise asıl temel alınması gereken hususlar taşıyıcı elemanlardır. Raporda cam, pervaz ve duşakabin gibi detay elemanlardan ziyade binada kaç adet taşıyıcı kolon olduğu ve bunların kaç adedi risk taşıdığının bilgileri daha mühimdir

“RAPORDA NEDEN GÜNCEL FOTOĞRAFLAR YOK?”

4. Bu rapor haziran 2020 tarihlidir. Ancak binanın raporda mevcut durumunu gösteririr resimler kar yağışının olduğu aya aittir. Kar yağışlı görsellerde binada sakıncalı durum var ise neden temmuz ayına kadar tadilat devam etmiştir. Kar yağan bir ayda bu rapor düzenlendiyse, bu rapora rağmen tadilat kararı alınmasını ve yapılan tadilat masrafları nasıl açıklanabilir? Eğer yıkımdan önce bu rapor düzenlendiyse ve yıkım bu çerçevede yapıldı ise neden güncel fotoğraflar raporda yoktur? Binanın yıkıldığı aydaki fotoğraflar nerededir?

“BU RAPOR ALELACELE HAZIRLATILMIŞ”

5. Son olarak , raporda farklı mevsimlerde çekildiği anlaşılan , Bazı resimlerin kar yağışlı bazılarının ise kar yağışı olmayan görüntüsü ve özellikle “ binanın şu anki hali” başlığı altında ilişikte de paylaştığımız resimleri göz önüne alarak, çalışmanın Belediye açısından önemine binaen yetkili arkadaşlarımızı biraz daha dikkatli ve özenli çalışmaya davet ediyoruz. Bizde oluşan kanaat bu raporun vermiş olduğumuz önergede ve vatandaştan gelen tepki üzerine alelacele hazırlatılmış olduğu yönündedir . Nitekim raporu talep eden kurum Beltaş iken Raporu hazırlayın yetkilinin de bir Beltaş çalışanı olması dikkate değer bir husustur”

HABER: Mehmet GÜNESEN