AVM'ler ve zincir marketler için kurallar koyulması talebi yeniden gündemde... Gerekli düzenlemeler yapılmazsa esnafların kepenk kapatacağı ve cadde mağazacılığının biteceği savunuldu.

"Esnaf ve sanatkâr yok olma noktasına geldi"
Esnaf ve sanatkârın AVM'ler ile zincir marketler yüzünden sıkıntı yaşadığını dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkâr, AVM'ler karşısında yok olma noktasına geldi. Bizim esas sıkıntımız, kuralların koyulmaması. Biz part-time insan çalıştırıyoruz. AVM'lerin çalıştırdığı elemanlar 13-14 saatlik iş temposuna dayanamayıp işi bırakıyor. İsteğimiz, AVM'lerin ve zincir marketlerin hafta sonu kapalı olması. Bu büyük işletmeler karşısında esnaflar dükkânını kapattığında cadde mağazacılığı yok olacak ve tekel konumuna gelecekler. İsteğimiz çok zor değil." ifadelerini kullandı.

"Devletin haksız rekabetin önüne geçmek için düzenleme yapması gerek"
AVM'lerin gelişmişliğin göstergesi olduğunu ancak açılış ve kapanışlarına kurallar konulması gerektiği görüşünü dile getiren Palandöken, "Faaliyet şehir dışında göstermeliler. Aksi takdirde kendileri de batma noktasına gelip çözüm aramaya başlıyorlar. En önemlisi sanayici zaten kendi ürettiği malı kendi mağazasında satıyor. Sanayici perakende sektörüne yatırım yaparsa sektörü çökertmiş olur. Zaten zor koşullar altında ayakta durmaya çalışan küçük esnafın sanayicilerle mücadele etmesi mümkün değil. Esnaf ve sanatkâr, tüketici haklarını koruyan bir kesim. Esnaf ve sanatkârın hakkını da devletin güvence altında tutması ve perakende sektöründeki haksız rekabetin önüne geçmek için düzenleme yapması gerek." şeklinde konuştu. 

Haber: C. ÜSTÜNER