Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Güven, Kentsel Dönüşüm kanunuyla ilgili açıklamalar yaparken yıkım kredisinden faydalanmak isteyen vatandaşların bu kanundan yararlanabileceğini söyledi.
Mülk sahipleri hasarlı binaları yıkmadıkları taktirde ek süre verileceğini, yine yıkılmazsa bir ek süre daha verileceğini, ancak yine de mülk sahibi yıkmazsa yıkımı kendilerinin yapacağını söyleyen Güven , yıkımı mülk sahibi yapmadığı zaman tapuda alım-satım hiçbir işlem yapamayacağını vurguladı.
3 temel tanım var
Güven, “Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak adlandırılan 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile ilgili çalışma başlatılmış ve 31 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun temel amacı afetler sonrası bir daha can kaybı yaşanmaması için deprem, sel, heyelan, su baskını gibi köhnenmiş eski binaların afet riski altındaki alanların ve yapıların dönüşümüdür. Bu dönüşüm ile birlikte öncelikli afetler sonrası oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak, enerji tasarruflu binalar ve teknik altyapısı düzgün ekolojik dengeyi koruyan, çevreye duyarlı şehirler oluşmasını hedeflemektir. Bu kanunda ortaya çıkan başlıca 3 temel tanım riskli yapı, riskli alan ve rezerv yapı alanıdır. Riskli yapı, riskli alan içinde ve dışında fen ve sanat normlarına uymayan yapılardır. Riskli yapıların tespiti için öncelikle, yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından bir dilekçe ekinde tapu ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış olan kurum ve kuruluşlara başvurmalıdır. Bu kuruluşlar 2007 deprem yönetmeliğine göre yapıların riskli olup olmadığını tespit yaparak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirecektir. “Riskli alan” ise afet riski altında bulunan alanların belediye, il özel idaresi ya da Bakanlığın resen teklifi üzerine bakanlar kurulu kararı ile belirlenecektir. “ rezerv yapı alanları” ise idarece teklif edilip bakanlıkça onaylanacaktır.” Dedi.
600 TL kira yardımı
Güven, 6306 sayılı Kanunun, tespit Kredisi, yıkım kredisi, konut kredisi ve 600 TL’ye kadar da kira yardımı yaptığını ifade etti.
Güven, “İlimizde riskli yapı tespitinde Düzce Belediyesi, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bakanlık tarafından lisanslandırılmıştır. Ayrıca Düzce Üniversitesi lisans almış olup, 1 adet özel firmanın ve 1 adet denetim şirketinin lisans başvurusu bulunmaktadır. Binaların riskli olup olmadığını tespit etmeleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapabilirler. 6306 sayılı Kanun tespit Kredisi, yıkım kredisi, konut kredisi, kira yardımı gibi olanaklar sunmaktadır. Bu krediler bakanlık dönüşüm kredileri hesabından ve bankalar tarafından yapılmaktadır. Konut kredilerinde dönüşüm hesabından 100 m2’ye kadar olan konutlar için “güncelleme oranı aynen” olup 120 ay vade, 101-150 m2 arası, artı yüzde 10 faiz ve 84 ay vade, 150 m2’den fazla konutlar için, artı yüzde 20 faiz 60 ay vade uygulanmaktadır. Ayrıca iş yeri kredileri de verilmektedir. Anlaşma İle tahliye edilen uygulama alanlarındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine aylık 600 Türk Lirasını geçmeyecek şekilde ve en fazla 18 ay kira yardımı yapılır. Dönüşüm hesabından yararlanılacak krediler için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlerine başvuru yapılmalıdır. Ayrıca halkımızın eskimiş, köhnemiş, düzensiz, itfaiye giremeyen sokakları bulunan mahallelerimizin birlikte hareket ederek riskli alan ilan edip, yaşanabilir bir mahalle oluşturmaları için bu dönüşüme ortak olmaları noktasında çaba harcamalıdır. Bu top yekün bir harekettir. Biz, yeni yaşam alanları oluşturmak için duyduğumuz heyecanla; çok çalışmaya, çok üretmeye talibiz, halkımızdan sorumluluk almalarını bekliyoruz. Zaman afetler sonrası yara sarma zamanı değil, afetler öncesi önlem alma zamanıdır.” Diye konuştu.

Haber: S. YANAR