Türkiye genelinde gelir gider dengesini bir türlü tutturamayan belediyelerin dört gözle beklediği kanun, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Belediyeler ve İl Özel İdareleri'nin genel bütçe gelirlerinden pay almasını düzenleyen yasaya göre, bütçe tahsilatının yüzde 2,85'i belediyelere, yüzde 1,15'i ise il özel idarelerine ayrılacak.

Yasa, Bakanlar Kurulu'na da geniş yetkiler tanıyor. Bakanlar Kurulu söz konusu gelirleri iki katına çıkarmaya veya kanuni sınırlarına indirmeye yetkili sayılacak.

Belediyelerin ve İl Özel İdarelerinin payları Maliye Bakanlığı tarafından aylık olarak hesaplanarak, tahsilatı takip eden ayın onuna kadar ilgili birimlerin hesabına aktarılması sağlanacak. Belediye ve İl Özel İdaresi paylarının yatırılmasında kusuru bulunanlara beş maaşa kadar aylıktan kesme cezası uygulanabilecek.

Özel İdarelere ayrılacak payların ayrılmasında en önemli etken illerin nüfusu olacak. Ancak yüzölçümü, köy sayısı, kırsal alan nüfusu ve gelişmişlik endeksleri de ayrılacak payları etkileyecek.

Kanun 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Bilindiği gibi Düzce Belediyesi kanunun yürürlüğe girmesinden en fazla faydalanan il belediyesi olacak. Belediyenin gelirlerinde yasa ile birlikte yüzde 141 düzeyinde bir artış gerçekleşirken, daha sonra en fazla faydalanan ilin gelirindeki artış oranı yüzde 95 civarında gerçekleşecek.