Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdırellez şeklini aldı. Bereketli günlerin gelişini müjdeleyen Hıdrellez günü dostluk ve kardeşliğin artışına vesile olacak bir coşkuyla kutlanır. Her yıl Mayıs ayının 6’sı ülkemizde Hıdrellez olarak kutlanır.
 
Baharın gelişinin coşkulu bir şekilde kutlandığı bu gün özellikle Türkler arasında yaygınlık kazandı. Tabiat baharın gelmesiyle canlılık kazanırken, tabiattaki bu coşkunun insanlar ve toplumlar üzerine de bir yansıması olan Hıdrellez gününde coşkulu bir sevince dönüşür.
 
Anadolu’da baharın gelişi ve bereketi ile Hızır (a.s.) arasında bir bağ da kurulur. Hz. Hızır’ın bahar bereketine vesile olduğuna inanılır ve bereketin artması için dua edilir, sadaka dağıtılır. Hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar, evin temizliği, üst-baş temizliği, yiyecek-içeceklerle ilgili hazırlıklardır. Hıdrellez gününden önce evler baştan başa temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler, ayakkabılar alınır.
 
Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Kurban ve adaklar “Hızır hakkı” için olmalıdır. Zira tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamak amacına yöneliktir.
 
Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılır.