Somali’de yaşanan açlık felaketine yardımlar devam ediyor. Düzce’den de Somali’ye giden heyetler arasında bulunan MEMUR-SEN İl Başkanı Orhan Kılıç, Somali’nin başkenti Mogadişu’dan ana haber bültenimize telefonla bağlanarak bölgedeki durumu aktardı. 800 bin civarında mülteci sıfatındaki insanın kilometrelerce yürüyerek başkente ulaşma çabası içerisinde olduğunu ifade eden Kılıç, ülkeye yaşanan iç savaş ve düşmanlıktan dolayı sadece Müslüman olanların girebildiğini belirtti.

TAM BİR KAOS ORTAMI VAR

Kuraklığın getirdiği bir açlığın yanı sıra dünyanın gözünden kaçan ve 20 yıldır süre gelen bir iç savaşın getirdiği bir açlık olduğunu vurgulayan Kılıç, “Bu kuraklıktan dolayı dünya buradan haberdar oldu. Ülkede bir hükümet yok. Hükümetin olmayışı bir kaos ortamı oluşturmuş. 800 bin kişilik bir kitleye yardım edeceksiniz ama yardıma gittiğinizde sizin güvenliğinizi sağlayacak bir güç yok. Tamamen karmaşık bir ortam var şuan burada.”

BAŞBAKAN’IN GELİŞİ MİLAT KABUL EDİLİYOR

Türkiye Diyanet Sen’in dağıtım kamyonlarının kurşunlandığını belirten Kılıç, Başbakan Erdoğan’ın bölgeye gitmesinin bölgede bir milat olarak kabul edildiğini ifade etti. Somali’nin inanılmaz bir sevinç içerisinde olduğunu kaydeden Kılıç, “20 yıldan bu yana ülkeye bırakın başbakanı bakanlık düzeyinde biri gelmemiş.” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR KİLO KAYBINDAN ÖLÜYOR

Bölgede Türkiye’nin yaptığı yardımları da aktaran Kılıç, yapılan yardımları şu şekilde sıraladı.
“Kızılay 2 bin kişilik bir çadır kent kurmak için çalışıyor. Aynı zamanda Diyanet Sen'de 2 bin kişilik bir çadır kent kurmaya çalışıyor. Düzenli bir ortam oluşturulmaya çalışılıyor. Çünkü burada bulaşıcı hastalıklar hat safhada. Deniz feneri de günde 500 kişiye hizmet veren bir hastane kurdu.”
Çocuklardaki ölüm nedeninin aşırı kilo kaybı ve besin yetersizliğinden olduğunu kaydeden Kılıç, “fotoğraf çekerken bazı karelerde ağlamak zorunda kalıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber; R. BAL