Düzce'de büyük bir yıkıma yol açtı

17 Ağustos 1999 günü saat 03.02'de meydana gelen ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından merkez üssü İzmit Gölcük olarak açıklanan 7.4 şiddetindeki deprem, Düzce'de büyük bir yıkıma yol açtı. Marmara Depremi olarak da anılan deprem özellikle İzmit, Adapazarı, Yalova ile İstanbul, Bursa ve Eskişehir'in bir kısmı ile Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde can ve mal kaybına neden oldu. 17 Ağustos deprem felaketinde bölgemizde en fazla can ve mal kaybı Düzce merkez, Gölyaka, Cumayeri, Gümüşova ve Çilimli ilçelerinde meydana geldi. Toplam 270 kişinin hayatını kaybettiği depremde 685 kişi enkaz altından kurtarılırken bin 157 kişi de yaralandı.

"Deprem çabuk unutuldu!"

1999 yılında 87 gün arayla iki kez depremle yerle bir olan Düzce’nin yeniden yapılanma sürecinde alınan yanlış kararlar depremlerden gereken dersin alınmadığının kanıtı oldu. Depremden sonraki ilk yıllarda şehir merkezinde 2 olan kat imar izni, seneler içerisinde önce 3'e sonra 4'e kadar yükseltildi. Kimi bölgelerde 5 katlı binalara bile göz yumuldu. Eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş döneminde çok katlı binalara vize verileceğinin sinyali açık şekilde verildi. Bunun üzerine Düzce'nin tarihini barındıran Konuralp'te 40 katın üzerinde bina yapmak isteyenler belediyeye koştu. Afetin derin yaralar açtığı şehir merkezinde, belediyenin bölge bölge kat imar iznini esnetmesi, tedirginliği de beraberinde getirdi. Düzceliler, her yıldönümde verdikleri röportajlarda, yüksek katlı binalara işaret ederek, "Deprem çabuk unutuldu!" tepkisini yineledi.

Erdoğan'ın uyarısı dönüm noktası oldu

Düzce için dönüm noktası ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dikey değil, yatay mimari" uyarısı oldu. Erdoğan'ın Düzce ziyaretinde de dikkat çektiği yatay mimariye odaklanma çağrısının ardından Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi 'yüksek katlı binalar' defterini bir daha açılmamak üzere kapatırken, onlarca katlı yapıya izin verilen Konuralp'te de kısıtlamaya gidildi.

Aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Düzce'de her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olunması gerektiği ortadayken, bu bilinçle hareket edilmesi hayati önem taşıyor.
HABER: C.ÜSTÜNER