Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, D-100 kenarının imara açılması, OSB bağlantı yolu, 5084 sayılı teşvik yasası ve Düzce’de işsizlik konularında değerlendirmelerde bulundu.

“Fabrikaların çoğu ruhsatsız”

İlk olarak D-100 kenarının imara açılmasını değerlendiren Büyük, bu konuda yapılan tartışmaları yerinde bulduğunu amaçlarının mevcut fabrikaları ruhsatına kavuşması olduğunu söyledi.

Büyük, “Organize sanayi bölgeleri olmadan önce Düzce’nin sanayileşmesi Düzce’nin sağına soluna yapıldı. Kaynaşlı’dan Gümüşova’ya kadar D-100’ün kenarında fabrikalar oluştu. Bunların çoğu ruhsatsız. Bizler de bu fabrikaların ruhsat alabilmeleri adına bir girişimde bulunduk. Vali Vasip Şahin başkanlık yaptı ve il genel meclisinde bu konu tartışılıyor. Bununla ilgili planlar ve projeler çiziliyor ama bazı sıkıntılar ve görüşler var. Bunların olması da çok doğru.” dedi.

Düzce’nin önünü açacak

Doğanlı’dan Çilimli Sapağı'na kadar E-5’in 300 metre etrafına imar planı yapıldığını kaydeden Büyük, “ Bu noktada çalışmalar devam ediyor. Basında da buralara hep fabrika mı yapılacak diye bir görüş var. Aslında bu çok doğru değil. Asıl amacımız mevcut kurulmuş olan fabrikaları ruhsatına kavuşması. Artık D-100 belirli alanlarına tarım ürünü ekmek mümkün değil. Bundan sonra buralara yeşil alan, ticarethaneler, oteller ve küçük çaplı işletmeler yapılabilir. Bu da Düzce’nin önünü açacak ve büyük bir sorundan kurtaracaktır. Bu projeyi ve planı sonuna kadar destekliyoruz. Kişinin fiilen fabrikası var ama tapuda görünmediği için bankadan kredi de alamıyor ve ipotek de veremiyor. Bu bakımdan baktığımızda büyük bir sorunu açacağımızı düşünüyorum.”dedi.

“Sanayiciler söylemekten vazgeçti”

Uzun süredir yapılması beklenen OSB bağlantı yolu ile ilgili de görüşlerini aktaran Büyük, bu konuda Ankara’nın iradesinin önemli olduğunu vurgulayarak, OSB bağlantısının olmamasının Düzce’nin ayıbı olduğunu söyledi.

Büyük, “Otoban bağlantı yolu sünnet değil farz demiştim. Artık organize sanayi bölgesinde yüzlerce fabrika üretim yapıyor 6 -7 bin kişi çalışıyor ve İstanbul’dan yüzlerce tır giriş çıkış yapıyor. Bu hem maliyeti yükseltiyor hem de içinden geçmiş olduğumuz köylerde sıkıntı yaratıyor. Bu noktada organize sanayi bölgelerinin otobana bağlantısı şart. Milletvekilimizin bu konuyla ilgili açıklamasını izledim. Önümüze 5 yıllık bir yol haritası koydu. Bunu öne çekebilmek için siyasetçilere baskı yapmak gerekiyor. CHP’nin yargıya gitmesinden dolayı konu ötelenmiştir. Bu konuya takılmamak lazım. Bundan sonra ne yapabiliriz ona bakmalıyız. Bolu’nun bile otobandan 3-4 tane çıkışı var. Bir tek Düzce’nin yok. Milletvekilleri bu konuya vakıf. Artık Ankara’nın iradesi lazım. Söyleye söyleye zaman geçiyor. Artık organize sanayi bölgesinde de sanayiciler söylemekten vazgeçti. Bu bir nevi Düzce’nin ayıbı.” diye konuştu.

“5084’ün uzama ihtimali sıfır”

Teşvik yasasının bitmesi ile Düzce'de birçok fabrika ve işyerinin kapanma ve taşınma riski taşıması ile ilgili konuşan Büyük, 5084 sayılı teşviğin uzama ihtimalinin olmadığını bundan sonra yere sağlam basmamız gerektiğini söyledi.

Büyük, “Artık maliyetlerin yükseleceğini ve hazırlıklı olmaları gerektiğini sanayiciler platformunda aktarmıştım. 5084’ün uzama ihtimali sıfır. Artık yeni bir teşvik yasası gündemde. 5084’ün vermiş olduğu avantajı hiçbir teşvik veremeyecek diye düşünüyorum. 5084 cumhuriyet tarihinde gelen en kapsamlı teşvikti. Artık bu yok bundan sonra ayağımızı yere sağlam basmamız gerekiyor. Maliyetler yükselecek. Teşvik biterse sanayiler geri kaçar görüşüne katılmıyorum. Adam yer almış, fabrikayı kurmuş, nereye kaçıyor? Düzce çok avantajlı bir yerde. Çok karamsar olmaya gerek yok. Ufak şirketler abondane olmuş olabilir ama büyük şirketler kaçacak diye bir şey yok. Bugün bile Düzce’ye yatırım yapmak için gelenler var. Ben bu saatten sonra Düzce’nin sanayisinin geri gidebileceği ifadesini kabul etmiyorum. “şeklinde konuştu.

“Çalışmak isteyen iş bulabilir”

“Düzce’de işsizlik yok” söylemini yineleyen Büyük, vasıflı kişilerin iş bulamama gibi bir durumunun söz konusu olmadığını, vatandaşların iş beğenmeme gibi bir durumunun söz konusu olduğunu söyledi.

Büyük, “İşsizlik söylemim ile ilgili eleştirildim. Ben söylediğimden geri adım atmıyorum. Düzce’de vasıflı kişinin iş bulamama ihtimali yok. Maalesef insanlarımız iş beğenmiyorlar. Belli başlı fabrikalara girmek istiyorlar. Hem bizler idareci olarak hem de sanayici olarak güç duruma düşüyoruz. Sanayici Düzce’de eleman bulamıyorum diyor diğer taraftan da iş isteyenler fabrika beğenmiyor. “Ne İsa’ya yaranıyoruz ne Musa’ya.” Arada biz kalıyoruz. Çalışmak isteyen iş bulabilir. Düzce diğer illere nazaran daha avantajlı bir konumda.” dedi.

HABER: S.KAŞKIR