Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Büyük Melen Barajı Projesi kapsamında, baraj yapılacak bölgede yaşayan vatandaşlar için Akçakoca ilçesi öğretmen evi toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Düzce Vali Yardımcısı Erhan Türker, Akçakoca Kaymakamı Savaş Tuncer, Çevre ve Orman İl Müdürü Oğuz Beyazıt, DSİ 14. Bölge Rezervuar Göl Alanı Kamulaştırma Sorumlusu Ziraat Mühendisi Turgay Erinç de katıldı.

Toplantıdaki sunumda, projenin Akçakoca'nın Uğurlu köyünün 2,5 kilometre güney batısında, Melen Çayı'nın döküldüğü Karadeniz'in yaklaşık 7 kilometre güneyinde ve Dikenli Tepe ile Çayüstü Tepesi arasında yer aldığı bildirildi. Barajın uzantısının Cumayeri ilçesi Yukarı Avlayan köyü mevkisine kadar geldiği belirtildi.

İTÜ ÇED Raporu Hazırlama Gurup Yöneticisi Doç. Dr. Mustafa Yazgan, slayt gösterisi ve haritalarla, bölgedeki vatandaşların projeden nasıl etkileneceğine dair bilgi verdi. Doç. Dr. Yazgan, altında 1 belde, 1 mahalle, 3 köy olmak üzere 5 yerleşim yerinin baraj alanında bulunduğunu belirtti. Yazgan barajın tamamlanması ile birlikte 7 bin kişinin etkileneceğini söyledi.

DSİ 14. Bölge Etüt Plan Şube Müdürü Erdinç Erbil, İstanbul'un içme suyu ihtiyacının kentin nüfus artışına bağlı olarak büyüdüğünü ve Büyük Melen Barajı Projesi'nin bu ihtiyaç üzerine doğduğunu ifade etti. Erbil, 2010 yılında başlanacak olan barajın inşaatının beş yılda tamamlanacağını ve İstanbul’un 2040 yılına kadar içme suyunu karşılayacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından vatandaşların soruları cevaplandırıldı.

Vatandaşlar, arazilerinin ''şu an bile su altında kaldığını'' belirterek, bir an önce bu soruna çare bulunmasını; kamulaştırma çalışmaları sırasında da mağdur edilmemeyi istediler.Yetkililer, 21 Martta, DSİ Genel Müdürlüğünde yapılacak son toplantıda bu sorunların ele alınacağını bildirdi.