Katı Atık bertaraf tesisi için Büyük paralar harcanarak kiralanan Hecinler Köyü mevkiindeki çöp depolama alanı hala boş duruyor. Düzce’nin çöpü ise vahşi depolama sistemi ile şu anda Çerkez Taşköprü Köyü’nde bulunan bir arazide stoklanıyor.
“BU SORUNU DÜZCE OLARAK 30 YIL ÇÖZEMEZDİK”
Yıllardır yapılması gündemde olan ve şu gün yapılacak bu gün yapılacak diye sözlerin verildiği katı atık bertaraf tesisi ile ilgili dönemin AK Parti Milletvekili Celal Erbay, 9 Ağustos 2010 tarihinde yaptığı açıklamada Çevre Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile yaptıkları görüşmede çöp sorunu için söz aldıklarını ifade etmişti ve Düzce ilinin çöp sorununun bittiğini söylemişti. Hatta katı atık tesisini Çevre Orman Bakanlığı ile İSKİ’nin yapacağını belirten Erbay, “Sayın Bakan kabul etmeseydi biz bu sorunu Düzce olarak 30 yıl çözemezdik” demişti.
KELEŞ DÖNEMİNDE GÜNDEMDEYDİ
Mehmet Keleş döneminde gündemde olan çöp tesisi konusu hala aynı konuşmalarla gündemdeki yerini koruyor. Mehmet Keleş’in görev süresi boyunca yapılamayan tesis İsmail Bayram’ın görev süresinin dolmasına iki buçuk yıl gibi bir süre kala yapılan açıklamalarda kaldı. Çöp tesisi gündeme geldiğinde şuan ki Milletvekili Fevai Arslan o zaman AK Parti İl Başkanı’ydı.  Arslan 6 Eylül 2010 tarihinde yaptığı açıklamada “Proje hızlı bir şekilde devam etmektedir" demişti.
“TESİS SORUNUNU ÇÖZMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Dönemin Valisi Bülent Kılınç ise 10 Nisan 2010 tarihinde “Bana en büyük sorun nedir diye sorarsanız katı atık tesisi diyebilirim. Düzce imkânlarında katı atık arıtma tesisi sorununu çözmemiz mümkün değildir. Ama İSKİ sayesinde bunları gerçekleştirebiliriz.” ifadelerine yer vermişti.

Bakıldığında komşu il Bolu çöp tesisini kurmayı bırakın çöpten elektrik üretmeye bile başlamışken Düzce’nin hala bu konu ile ilgili somut bir adım atamadı.

ÇÖPLER YER ALTI SULARINA KARIŞIYOR

Düzce’nin çöpü ise vahşi depolama ile Çerkez Taşköprü mevkiinde boş bir alanda toprak altına gömülüyor.  Bu da sağlık açısından sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Yağan yağmurlarla çöpler yeraltı sularına karışıyor ve Düzce’nin yer altı suları sağlık açısından tehdit oluşturuyor. Katı atık bertaraf tesisinin kurulması ve çalışmaların daha hızlı ilerlemesi için Düzce İl Belediyeler birliği bile kuruldu. Ama çalışmalar yine başlayamadı.

Haber; R. BAL