Dışişleri Bakanlığı’nda görevli Küba Büyükelçisi Düzceli Hasan Servet Öktem Öncü TV’de yayınlanan Platform Progamı’na konuk oldu.

“Diplomat olarak yaptığım görevler beni Düzce’den hiç koparmadı”
40 yıllık dış görevi süresinde Düzce’den hiç kopmadığını kaydeden Öktem kendisini şu sözlerle tanıttı:

“Ben Düzceliyim, Düzce’de doğdum, ailem Düzceli. İlkokulu İsmetpaşa İlkokulu’nda bitirdim. Ortaokul ve liseyi İstanbul Galatasaray Lisesi’nde okudum. Daha sonra siyasal bilgiler fakültesini bitirdim. Arkasından da 1977 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girdim. Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerim oldu. Almanya’da, İran’da, İsvçre’de, Kanada’da görevlerde bulundum. Son defa 2003 yılı ocak ayında Belgrat’a büyükelçi olarak tayin oldum. 2008 yılında Belgrat’tan döndüm. 2008-2012 arasında merkez Ankara’da İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü olarak görev yaptım. Uzak Doğu ve Afrika’dan sorumlu genel müdür olarak görev yaptım. 2012 Haziran’ın da Küba’ya gittim. Küba’da büyükelçi olarak 4 buçuk yıl görev yaptım. Geçen sene de Küba’dan döndüm. Bu 40 yıllık dış görevim sırasında Düzce ile bağlam hiç kopmadı. Her zaman Düzce’ye geldim, gittim. Hep Düzce’deydim. Diplomat olarak yaptığım görevler beni Düzce’den hiç koparmadı. Her zaman Düzceli hemşerilerime yararlı olmaya gayret ettim.”

“Sınırlarımız terör örgütünden arındırılacak”
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Afrin’e başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Öktem, Şanlı Türk Ordusu’na başarı dileklerinde bulunareak şunları kaydetti:

“Şanlı Türk Ordumuz Afrin’de terörizme karşı savaşıyor. Bütün askerlerimize başarılar ve muvaffakiyetler diliyorum. Onların başarılarından da yüzde 100 eminiz. İnşallah kısa sürede muzaffer olarak geri döneceklerdir. Afrin Harekatı, hükümetimizin, devletimizin politikasının bir sonucu. Fırat’ın batısında YPG Terör Örgütü’nün bulunması istenilmiyor. Türkiye bu politikasını açıkladı ve herkese duyurdu. Bütün ülkelerden de aşağı yukarı mutabakat almış durumda. Fakat bildiğiniz gibi Fırat’ın Batısında Afrin Bölgesi’nde YPG kümelenmiş vaziyette ve güçlenmiş vaziyette. Dolayısıyla o terör ordusunu oradan çıkarmak üzere Afrin’e bir harekat başladı. Zeytin Dalı Harekatı’nın amacı Afrin Bölgesi’nden YPG’yi sökmek ve atmak. Böylece sınırlarımızın terör örgütünden arındırılması sağlanacak.”

“Amerika temizlerse Münbiç Harekatı’na gerek kalmayacak”
Türkiye’nin Afrin’in YPG’den temizlenmesi sonrasında Münbiç’e de bir harekat başlatma gibi bir durumun söz konusu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Hükümetimiz Afrin’le bağlantılı olarak Münbiç’i de telaffuz ediyor. Dolayısıyla Afrin Bölgesi YPG’den temizlendikten sonra beklenti ordumuzun Münbiç’e uzanması ve oradan da YPG’nin temizlenmesi. Ama Münbiç ikinci aşama olarak kafamızda duruyor. Biliyorsunuz Amerika’nın Münbiç’ten YPG’nin temizlenmesi adına Türkiye’ye bir taahhütleri var. Bu taahhütleri yerine gelirse Münbiç harekatına da gerek kalmayacak. Ama bildiğiniz gibi ABD’den çok çelişkili işaret ve sinyaller geliyor. Bu taahhüdü yerine getirip getirmeyeceklerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ordumuza tekrar başarılar diliyorum. İnşallah bu harekat kısa zamanda en az zayiatla tamamlanır.”

Küba’da sağlık ve eğitim alanlarına yüzde 50 bütçe ayrılıyor
1960 yılının sonunda Küba’da devrim gerçekleştiğinde ülkedeki doktorların ABD’ye göç etmesinden kaynaklı olarak ciddi manada doktor sıkıntısı çekildiğini ve bu yüzden Küba Devrimi’nin Tarihi Lideri Fidel Kastro’nun Küba’yı sağlık alanında en ileri noktaya getireceğinin sözünü verdiğini kaydeden Öktem, Küba’da sağlık alanında büyük başarılara imza atıldığını söyledi. Ayrıca eğitim alanında da üst düzeyde yatırım yapıldığını belirten Öktem Küba’da eğitim ve sağlık yatırımlarına devlet bütçesinden yüzde 50’nin üzerinde büyük bir rakamın ayrıldığını söyledi.

Asayiş alanında en güvenli ülke
Ökten ayrıca Latin Amerika ülkeleri arasında asayiş olarak en güvenli ülkenin Küba olduğunu belirtti.

Kanser hastaları Küba’ya nasıl gidebilir
Platform Programı’nı izleyen bir vatandaşın, Kanser tedavisi için Küba’ya gitmek istediğini ve nasıl bir yöntem izlemesi sorusunun üzerine cevap veren Öktem, Küba’da yalnızca Akciğer kanseri tedavisinin olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Küba’nın tüm kanser hastalıklarıyla ilgili bir tedavisi yok. Sadece Akciğer kanseri ile ilgili bir tedavisi var. Akciğer kanserinde Küba’da ‘Simavaks’ diye bir aşı hazırlandı. Bu aşıyı merak eden hastalarımız internetten bulabilirler. Bu aşı akciğer kanserinde tümör ile mücadelede hastalara yardımcı oluyor. Bu aşı Türkiye’de ruhsat almış bir aşı değil.

Birçok vatandaşımız Akciğer kanseri ise Küba’ya müracaat ediyor. Küba’ya dosyasını gönderiyor. Doktorun hazırlayacağı bir raporu Küba Sağlık Bakanlığı’na ulaştırması gerekiyor. Bu raporun İngilizce veya İspanyolca olması gerekiyor. Küba Sağlık Bakanlığı’nın e-mail adresi her yerde var. Doktor, raporu inceledikten sonra gelin veya gelmeyin diyor. Oradan yeşil ışık almadan sakın gitmeyin.”

Haber: Ö.YILMAZ