Son yıllarda ülkelerindeki iç karışıklık yüzünden Türkiye'ye sığınan mültecilerin adres olarak seçtiği illerin başında gelen Düzce'de dilencilik önemli bir sorun haline gelmeye başladı. Hayatlarını çalışmak yerine dilencilik yaparak sağlayan aileler, şehrin en işlek caddeleri ile yollarını mesken tutuyor. Karınlarını doyurmak ve kiralarını ödemek için para topladıklarını belirten mülteciler, iş bulamadıklarını savunuyor.

Suriyeliler tehlikeli şekilde dileniyor
Özellikle vatandaşların en uğrak yerlerinden olan Anıtpark ve belediye meydanları ile Büyük Camii ve AVM önü dilencilerin merkezi olmuş durumda... Oturdukları yerde dilenmelerinin yanı sıra çocuklarına da dilencilik yaptıran mülteciler ısrarcı davranışları yüzünden kimi zaman sokakta yürüyenlere rahatsızlık veriyor. D-100 Karayolu'ndaki kavşaklarda da manzara değişmiyor. Işıkların kırmızı yanması ile birlikte birden soluğu araçların yanından alan Suriyeli dilenciler, sürücülerden para istiyor. Çoğu zaman yanlarında çocuk olan dilenciler hem kendi hayatlarını hem de trafiği tehlikeye düşürüyor.

Düzce'de 3 bin 600 mülteci ve göçmen var
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi verilerine göre; toplam 17 değişik ülkeden 3 bin 600 mülteci ve göçmenin yaşadığı Düzce'de özellikle ülkelerindeki iç savaştan dolayı göç eden Suriyeli sayısında ciddi artış gözleniyor. Düzce'de, kayıtlı Suriyeli sayısı 700'e yaklaşırken, yaşanan rahatsızlıklar nedeniyle çokça şikayet edilen dilencilik olaylarının zabıta ve emniyet güçlerinin de önemli bir sorunu olduğu biliniyor.