ICSG İstanbul 2019 (7. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun destekleriyle İstanbul Haliç Kongre merkezinde bu yıl 7.’si düzenlenen ‘Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler’ kongresinin startı verildi. Kongreye konuşmacı olarak katılan Ak Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, akıllı şehirlerin oluşturulmasının enerji tasarrufu ve sürdürülebilir yaşam açısından önemine dikkat çekti.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019-2022 Ulusal Akıllı Kentler Stratejisi çalışmalarının hızla yürütüldüğünü söyleyen Çakır, ‘Teknoloji artık baş döndürücü bir hıza kavuşmuştur. Ancak ana omurgası hiç şüphesiz teknoloji oluşturuyor. Yaklaşık 7,5 milyar insan bu gezegende yaşıyor. Yarısı açlıktan ölüyor ama yarısı da çok yemekten obez olmuş. Türkiye enerji bağımlısı bir ülke.



Tükettiğimiz enerjinin sadece yüzde 10’unu üretiyoruz. Tükettiğimiz enerjinin Yüzde 90’ını dışardan alıyoruz’ dedi. İnsanların birbirini boğazladığı tek sektörün enerji olduğunu dile getiren Çakır, ‘Gelecek nesillere yaşam alanı bırakmak mecburiyetindeyiz. Doğru kullanıldığında iletişimden ulaşıma teknolojinin her şeye yarıyor ve zaruri. Ancak aksi durumda ise insanlığın sonuna sebep olabileceğini biliyoruz. Elbette yüksek teknolojinin karşısında duramayız. İnsan yararına olan hiçbir şeyden geriye adım atmamalıyız’ şeklinde konuştu.



Çakır, ‘Birimiz hepimizden daha akıllı değiliz’ dedi. ‘Aklı birleştirip akıllı şehirleri oluşturmak zorundayız’ diyerek sözlerini sürdüren Çakır, ‘Önlemek ödemekten hem daha karlı hem de daha hayırlıdır’ dedi.

Haber: S.AYAN