Türkiye'nin gündemindeki hükümet-cemaat çekişmesi ile ilgili bir açıklamada Düzce Sivil Toplum Platformunu temsil eden  DÜSİAD, SIHADER, TÜMÇEK, BURÇAKADEMİ ve KÖYDER adına yapılan ortak açıklamanın basın sözcüsü DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır olunca, gündem de dün yaşanan istifa depremi oldu. Basın açıklamasının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çakır, DÜSİAD’taki istifalarla ilgili konuştu.

 

İstifa kararlarının karşılıklı istişareler sonucu alındığını söyleyen Çakır, “Çoğunluğu bilgi dahilinde oldu. Arkadaşlarımıza müsaade ettik” ifadelerini kullandı. Söz konusu AK Partili iş adamlarının yönetim kurulu görevinden istifa ettiklerini belirten Çakır, bu konunun abartılacak bir noktada olmadığının da altını çizdi.

 

 

Hizmet Hareketi taraf değil

 

Çakır, gazetecilerin ısrarlı soruları sonrasında üstüne basa basa Hizmet Hareketi'nin bu olayla ilgili bir taraf olmadığını yineledi. Net bir rakam soran gazetecilere de istifa eden kişi sayısının 16 olduğunu belirten Çakır, bu rakamın değişkenlik gösterebileceğini de sözlerine ekledi.
Çakır, “İstifa eden arkadaşlarımın içinde siyasette rol oynayanlar da var, mevcut konjonktürle ilgili rahatsızlık duyan da. Biz hepsine saygı duyuyoruz. Bu düşüncelerde olup bizimle paylaşmaları iyi niyetlerini gösterir. Art niyetli olanlar medyaya servis edenler. Onlar ne amaç içindelerse şunu bilsinler: “DÜSİAD her zaman dimdik yerinde olacaktır. Ayrılanların yerine 10 katını koyacak güçtedir. Unutmasınlar ki DÜSİAD’ın açılışını Meclis Başkanı sıfatıyla Bülent Arınç yapmıştır.” ifadelerini kullandı.

 

İnsanlar paralel yapı adı altında taraf olmaya zorlanıyor

 

DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, ülke gündeminde yaşanan olaylarla ilgili olaraksa ılımlı mesajlar verdi. Son günlerde ülkede yaşanan gerginliğin para piyasalarındaki dalgalanmaları, ekonomik, gelişmeleri endişe ile takip ettiklerini söyleyen Çakır, insanların paralel yapı adı altında taraf olmaya zorlandığını savundu.

 

Çakır, “Böyle bir piyasada böylesi söylemlerin ve uygulamaların olduğu ülkede bırakın yabancı yatırımcının gelmesini bizlerde yani yerli yatırımcıda yatırımları geciktirir. Ülkemizde bugün bütün kesimler bilerek ya da bilmeyerek yapmış olduğu nefret söylemlerinden bir an önce vazgeçmelidir. Türkiye referandumdaki kazanımlarını geriye götürülmemelidir. İnsanlar paralel yapı adı altında taraf olmaya zorlanmaktadır toplumda oluşturulmak istenen ayrıştırma kitleler arasında çizgi çizme geçmişteki Sağ Sol, Türk-Kürk, Laik-Dinci gibi kısır çatışmaları andırmaktadır. Bugün yaşanmakta olan çekişmeler yalnızca belli grupları birbirine karşı düşman etmeye çalışmakla kalmıyor, baba oğul abi kardeş ve yıllara dayanan dostluklar arasındaki uhuvveti de zedeliyor. Bugün toplumuzda yarınlarda telafisi çok zor olacak sıkıntılar yaşanıyor geçmişte söylediğim bir sözü tekrar etmek istiyorum “Kardeş kavgası aileye zarar verir”. Biz hiçbir dostumuzla kardeşimizle kavga etmeyeceğiz.” dedi.

 

Nefret ve kin tohumları ekmemeliyiz

 

Çakır, “Bizler bugün siyasetin kullandığı ağır dille gazetelerin tümünün yapmış olduğu ağır taraflı tahrik edici üsluba bakmadan kardeşlik duygularımızı zedelememeliyiz.” diyerek çağrıda bulundu.
Çakır, “Bizler siyaseten ya da bir grup adına birbirimizi sevmedik. Bizler yaşam biçimimiz dünyaya aynı pencereden bakışımız aynı düşünce yapısına sahip olduğumuz için arkadaş dost kardeş olduk. “Bu filmin sonunu beklemeliyiz” ifadesini defalarca beyan ettim. Dolayısıyla korku ve herhangi beklenti içinde taraf olanlar yarın birbirinin yüzüne bakamayacaktır. Dünyanın her yerinde bizleri temsil eden, tüm işadamlarının yurt dışında uğramış olduğu ticari programlarda gittiğimiz ülkelerde bizi rehberlik yapan Boğaziçi ODTÜ gibi okulları bitirip 300 dolara öğretmenlik yapan arkadaşlarımızı ve bunları maddi anlamda destekleyen işadamlarını çete örgüt gibi söylemlerle kırmamalı, aradaki köprüleri yıkmamalıyız. Nefret ve kin tohumları ekmemeliyiz. Nefret ve kin bu ülkeye zarar verir. O paralel yapı bu ülkeye zarar verir. Paralel yapı varsa mutlaka tespit edilip, gereken yapılmalı. Bu konuda ülkesini seven hiç kimse buna hayır diyemez. Bu yapı ithamla değil, belge ile toplama anlatılmıştır. Belge olmadığı yerde nefret tohumları ekmek yanlıştır.” şeklinde konuştu.

Haber; S. KAŞKIR