Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, son dönemde gerçekleştirilen gezilerin yanı sıra gündemdeki konulara ilişkin mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulundu. Çakır yurt içi ve yurt dışı gezilerinden, ülkenin ekonomik durumuna, ilçelerde kurulması planlanan OSB'lerden Düzce OSB yoluna kadar bir çok konuda sorularımızı yanıtladı.


GAP turu ile önemli diyaloglar başlattık



TSO Başkanı Fahri Çakır, ilk olarak geçtiğimiz günlerde Güneydoğu Anadolu'ya yaptıkları gezi ile sözlerine başladı. Gezinin Düzce TSO'nun tarihinde bir ilk olduğunu vurgulayan Çakır, sadece kültür ve turizm amaçlı bir gezi olmadığını vurguladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile karşılaştıklarını ve destek sözü aldıklarını belirten Çakır, önemli diyaloglar başlattıklarını vurguladı.



Çakır, "Güzel diyaloglar başlattık. Hem bölgesel hem de iktisadi açıdan çok verimli oldu. Karşılıklı işler için ortak hareket edeceğiz. Bunu yurtdışına taşıma kararı verdik. Bunu prensip olarak konuştuk. Özellikle Irak'a yönelik adımlarımız olacak." şeklinde konuştu.



DANİMARKA İLE İLİŞKİLER ARTACAK



GAP turundan döner dönmez ayağının tozuyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önderliğinde Danimarka'ya bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Çakır, Türkiye İş Konseyi ile alakalı olan geziye kendisinin Türkiye TSO Konsey Üyesi olarak davet edildiğini ve önemli temaslarda bulunduklarını söyledi.


Çakır, "200'e yakın iş adamı ve Maliye Bakanı'nın da katılımı vardı. Medikal, gıda ve enerji alanında görüşmeler yapıldı. 2 ay önce Düzce'ye gelen İstanbul Danimarka Başkonsolosu ile orada da görüştük. Eğer bir yatırım yapılacaksa bunun Düzce olması için konuşmalar yaptık." ifadelerini kullandı.


17 ARALIK'IN BOZDUĞUNU 30 MART DÜZELTİR



17 Aralık operasyonlarının ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirten Düzce TSO Başkanı Fahri Çakır, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra bu durumun değişeceğini düşündüğünü ifade etti.


Çakır, şunları kaydetti: "Yabancı yatırımcıda da yerli yatırımcıda da durağanlık var. 17 Aralık operasyonları ekonomiyi olumsuz etkiledi. 30 Mart ekonominin bu olumsuzluğunun pozitife çevrilmesi açısından önemli bir eşik. Özellikle yabancı yatırımcı huzurlu, istikrarlı, fırtınadan uzak bir liman arıyor. Bunu da seçimden sonra görür gibi görünüyor." 


Uzun süredir İl Genel Meclisi gündeminde olan ancak son dönemde valilik ile meclis arasında gidip gelen D-100 İmar Planı'na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çakır, D-100 karayolu kenarındaki fabrikaların ruhsat sorununun 2005 yılında da çözülebileceğini ancak o dönem Bolu milletvekillerinin gereken hassasiyeti göstermediğini söyledi. Çakır, "Yüzde 60 oranında ruhsatsız yapıları yasal haline getirelim ve bir gelir elde edelim istedik. Bu konu 2005 yılında çözülebilirdi. Ama Bolu milletvekilleri konunun dışında kalınca iş çözülmedi. Bürokrasi veya teknik eksiklikten kaynaklanan bu sorunun giderilmesi lazım. Bu beklemenin kimseye yararı yok." dedi.



OSB'LERDE HER ŞEY YOLUNDA GÖRÜLÜYOR



İlçelerde kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgeleri'nin son durumunu sorduğumuz Çakır, Akçakoca'da ihtisas, Gümüşova'da ıslah ve Çilimli'de karma OSB kurulacağını ve yeni kurulacak OSB'lerde her şey yolunda gittiğini belirtti.



Çakır, "Akçakoca OSB metal ve alt türevleri üzerine bir yapıda olacak. Şu an kaba yeri belli ama tam koordinatları belirlenmedi. Burada hazine arazilerinin olması işimizi kolaylaştırıyor. Ayrıca içme suyu havzasında da değil. Daha çabuk gelişir kanaatindeyim. Gümüşova OSB yüzde 70'lerde, Çilimli'de de karma OSB mevcut. Yeni kurulacak OSB'lerde her şey yolunda görülüyor." ifadelerini kullandı.


OSB YOLU YAPILMAK ZORUNDA



TSO Başkanı Fahri Çakır sürekli kazaların olduğu OSB yoluna da değindi. Kurum olarak kendilerinin yol yapma yetkisinin olmadığını vurgulayan Çakır, belediye başkan adaylarına seslendi. Yolun yapılması gerektiğini vurgulayan Çakır, mevcut yolun duble yol keyfiyetinde rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra 2. aşamada otoban bağlantısının düşünülmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde ikisini aynı anda yapalım denilirse çok geç kalınacağını vurguladı.

 

 

Haber;C.Üstüner