Emniyet Genel Müdürlüğü, son dönemin en popüler hırsızlık unsuru olan Laptoplar için takip sistemini hayata geçiriyor. Yeni uygulama "Laptop Takip Sistemi" ile çalınan bilgisayar anında nokta olarak tespit edilecek.
Her yıl binlerce dizüstü bilgisayar hırsızların hedefi oluyor. Dizüstü bilgisayarların yaygınlaşması hırsızların çalışma sahalarını bu yöne kaydırmalarına neden oldu. Elde hafif, pahada ağır dizüstü bilgisayarların bugüne kadar takibinin yapılmaması da hırsızlara geniş bir pazar olanağı sağlıyordu.
Emniyet Genel Müdürlüğü cep telefonlarının ardından diz üstü bilgisayarlarda yaşanan hırsızlık olaylarını asgariye indirebilmek amacıyla yeni bir çalışma başlattı. "Laptop Takip Sistemi" adı verilen proje ile çalıntı dizüstü bilgisayarlar anında tespit edilebilecek.
Laptop Takip Sistemi'ne veri girişi gönüllülük esasına göre yapılacak. Çalındıktan sonra bilgisayarının takip edilmesini isteyen vatandaşlar cihazlarına ait model, seri-no ve yazılım bilgilerini içinde bulunduran MAC numarasınının kaydını gönüllü olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki sisteme yaptıracaklar.
Bilgisayarın çalınmasının ardından takip edilmesi için karakola başvuru yeterli olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki sistem kaydın alınmasının hemen ardından aktif hale gelecek. Dizüstü bilgisayarın çalındıktan sonra sadece bir kez internete bağlanması halinde hangi IP numarasından bağlandığı tespit edilecek. Sistemin uygulamaya konulmasının ardından çalıntı bilgisayarın satıcısı ve alacısı hakkında "Hırsızlık, hırsızlık malın satışına aracılık etme ve çalıntı mal alma" suçlarından hukuki işlem yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından teknik takibi yapılacak bilgisayarlar için ayrıca teknik servise gitmeyen ya da internete bağlanmayan çalıntı bilgisayarların ise bulunma ihtimalinin çok zayıf olduğu belirtiliyor.